Zéró közelében marad az infláció, de nincs deflációs kockázat

Várhatóan hosszabb ideig zéró közelében marad az infláció Magyarországon, deflációs kockázat azonban nem fenyegeti a magyar gazdaságot - jósolták a májusi inflációs adatok szerdai ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.


A múlt hónapban 0,1 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex éves összevetésben, ugyanannyival, mint áprilisban, vagyis immár második hónapja negatív az éves inflációs ütem. A májusi adat pontosan megfelelt a londoni elemzői közösség konszenzusos előrejelzési átlagának.

A 4cast gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői az adatsort kommentálva mindazonáltal úgy vélekedtek, hogy a 2,5 százalékos éves szintű maginfláció egyértelműen eloszlatja a deflációs kockázattal kapcsolatos félelmeket. A teljes kosárra számolt éves inflációt is mindenekelőtt a hatósági közműdíj-csökkentések tartják ilyen alacsonyan, az e hatás kiszűrésével számolt infláció "kényelmes mértékben" meghaladja a zérót - hangsúlyozták a 4cast elemzői.

A ház szerint nem érzékelhető széles bázisú árcsökkenés az inflációs kosáron belül, márpedig ez lenne a tartós defláció egyik alapvető előfeltétele.

A 4cast elemzői szerint az inflációs folyamatok azonban így is elégségesek ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytathassa az enyhítési ciklust, különös tekintettel arra is, hogy az euróövezetben szintén alacsony az infláció, és az eurójegybank (EKB) monetáris lazítást eredményező intézkedéseket jelentett be. Emellett a forint is erősödött az elmúlt időszakban.

A ház várakozása az, hogy az MNB alapkamata a 2,20-2,30 százalékos sávban éri el mélypontját. A cég elemzői ugyanakkor "nagyon agresszív" monetáris reakciót nem várnak az új inflációs adatokra, éppen azért, mert nem tartanak deflációs kockázattól.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerdai értékelésükben viszont azt jósolták, hogy a harmadik negyedévben lesz még néhány deflációs adat Magyarországon a további közműdíj-csökkentések miatt.

A GS szakértői közölték, hogy a negatív májusi infláció és az EKB enyhítési intézkedései miatt lefelé ható kockázatokat látnak az MNB kamatpályájára érvényes előrejelzésükre. A Goldman Sachs jelenlegi prognózisa még 0,20 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentést - és így 2,20 százalékos kamatmélypontot - valószínűsít a jelenlegi enyhítési ciklusban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a szerdai inflációs adatokat értékelve azt jósolták, hogy az MNB szeptemberre 2,00 százalék körüli szintig csökkenti, és onnantól hozzávetőleg egy teljes évig nem is módosítja alapkamatát. A ház az MNB első kamatemelését csak 2015 negyedik negyedévére valószínűsíti, amikor a jegybanki reálkamat várhatóan már negatív lesz.

A JP Morgan londoni elemzőinek várakozása szerint az éves összevetésben számolt magyarországi infláció szeptemberig zéró környékén mozog, majd az év végéig 1,4 százalékra gyorsul.

A ház jövő márciusra 2 százalékos, 2015 közepére már 2,7 százalékos tizenkét havi inflációval számol. A cég londoni elemzői szerint az általuk várt gyorsulást elsősorban az élelmiszerek és a hatósági árak esetében belépő bázishatások okozzák majd, tekintettel arra, hogy 2015-re nem hangzottak el további közműdíj-csökkentési tervek.

A JP Morgan szakértőinek számításai szerint az idei közműdíj-csökkentések hozzávetőleg 0,5 százalékponttal mérséklik az egész éves inflációs rátát.

Emellett a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés dezinflációs hatása is várhatóan fokozatosan elenyészik a következő negyedévekben.

Mindezek alapján a JP Morgan elemzői az idén 0,2 százalékos, jövőre már 2,5 százalékos egész évi átlagos inflációt várnak Magyarországon.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: