2,1 millió munkahelyet teremthet az EB beruházási programja

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tanulmánya szerint több mint 2,1 millió munkahelyet lehet teremteni az Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Juncker 2018-ig szóló három éves beruházási programjával.


Az ILO "Foglalkoztatás-orientált Európai Beruházási Stratégia" címet viselő tanulmánya szerint a 315 milliárd eurós köz- és magánberuházások meg tudnák erősíteni Európa versenyképességét és segítenének a foglalkoztatási válság megoldásában. A program sikere azonban annak pontos megtervezésén múlik. 

Az ILO kutatási igazgatója Raymond Torres szerint a program "a vállalati beruházások, a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésével jól kiegészíti az Európai Központi Bank (EKB) legutóbb bejelentett monetáris politikai intézkedéseit". A munkanélküliség számottevő csökkentéséhez azonban a beruházási programba nagy arányban be kell vonni a magánszektor beruházásait is, elsősorban a munkahelyteremtésben élenjáró kis- és középvállalatok részéről. A programnak emellett nagy hangsúlyt kell helyeznie a munkanélküliségben az unión belül tapasztalható nagy eltérések kezelésére. 

A programot minőségi munkahelyek teremtésére és kiegyensúlyozott reformokra összpontosító hosszú távú foglalkoztatási stratégia keretében kell végrehajtani. 

A beruházási programnak egy ingatag lábakon álló és nagy egyenlőtlenségekkel terhelt európai foglalkoztatási helyzetet kell rendeznie. A munkanélküliségi ráta átlagosan 10 százalék körül van, közel 3 százalékponttal a globális válság 2008-as kitörése előtti szint felett. Ráadásul a munkanélküliek fele már több mint egy éve nem volt alkalmazásban és kiemelkedően magas a nők és a fiatalok körében.

A munkanélküliségben nagy területi eltérések tapasztalhatók, Dél- és Közép-Európa egyes részein az arány kiemelkedően magas. 2014 harmadik negyedévében Spanyolországban 23 százalék, Görögországban 25 százalék feletti volt az arány. Három évvel ezelőtt mindkét országban nyolc százalékos volt a munkanélküliség. 

A munkanélküliség kezelésében új megoldásokat kell keresni - hangsúlyozza az ILO tanulmánya, rámutatva, hogy 2007 és 2013 között a nagy munkanélküliséggel sújtott országok alig a harmadát kapták csak az Európai Beruházási Bank beruházásainak. A magánszektor beruházásai pedig éppen a legnagyobb válságban lévő országokban a legkisebbek. A beruházásokat a munkahelyteremtő stratégia szempontjából leginkább hatékony területek felé kell átirányítani. 

Az ILO dokumentuma kiemeli a döntéshozatali és törvényhozási folyamat felgyorsításának a szükségességét is annak érdekében, hogy a program végrehajtását már 2015 közepén meg lehessen kezdeni. Kiegyensúlyozott, fenntartható és hiteles megoldásra csak a kormányok, a munkaadók, valamint a munkavállalók szervezeteinek együttműködésével lehet jutni - szögezi le az ILO tanulmánya, hangsúlyozva egyúttal a nemzeti és a határokon átívelő párbeszéd és együttműködés fontosságát is.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: