2,4%-os gazdasági növekedést vár a cseh bankszövetség

A cseh bankszövetség (CBA) továbbra is azzal számol, hogy az idén 2,4 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, a tavalyi gazdasági növekedésre szóló becslését azonban 0,1 százalékkal 2,3 százalékra rontotta a szervezet.


A CBA új, csütörtökön Prágában nyilvánosságra hozott prognózisa szerint a gazdasági növekedés alapját a hazai kereslet erősödése fogja adni, és relatíve erős lesz a beruházási tevékenység is. Az állami fogyasztás szintén mérsékelten nőni fog.

A kőolajárak jelenlegi csökkenését a cseh bankszövetség pozitív tényezőnek tekinti, amely növeli a cseh háztartások optimizmusát és mérsékelten emeli a cégek nyereségét.

A pénzügyi szektorban a CBA azzal számol, hogy a bankok az idén elegendő szabad tőkével fognak rendelkezni, ami hozzájárul a hitelnyújtási készségük növeléséhez.

A CBA az év első hónapjaiban deflációt jósol Csehországban. Az egész évben a bankszövetség éves szinten 0,5 százalékos inflációval számol a tavalyi 0,4 százalék után.

A CBA elemzése és prognózisa a Raiffeisenbank, a CSOB, a GE Money Bank, Unicredit Bank, Ceská Sporitelna, J&T Bank, Komercní Banka és az ING Bank szakértőinek együttműködésével készült.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: