A magánnyugdíjpénztárakból Szlovákiában is kiléphetnek

Jóváhagyta szerdai ülésén Robert Fico kormánya a szlovák nyugdíjbiztosítási rendszer második pillérének újbóli megnyitását. A döntés azt teszi lehetővé, hogy a magánnyugdíjpénztárakból kilépjenek az ott takarékoskodók, aminek viszont az a következménye, hogy a jövőben nyugdíjjárulékuk teljes egészében az első pillérbe, az állami tulajdonú Szociális Biztosítóba kerül.


A döntést a kormányülés után a szlovák miniszterelnök azzal indokolta, hogy a mintegy másfélmillió ügyféllel rendelkező magánnyugdíjpénztárak sok tagjának nem előnyös az azokban való takarékoskodás, ezért meg kell teremteni az önkéntes kilépés lehetőségét.

Robert Fico hangsúlyozta, hogy a magánnyugdíjpénztárak csaknem egymillió ügyfele nem számíthat magasabb nyugdíjra, mintha csupán a Szociális Biztosítóban takarékoskodna, sokuk számára pedig kifejezetten előnytelen a második pillérben való részvétel. Hozzátette: ezt a "szégyent" az a mintegy háromezer ember is tapasztalhatta, akik - a rendszer tízéves történetében elsőként - a napokban kaphatták kézhez a részben már a magánnyugdíjpénztárak kifizetéseiből származó nyugdíjaikat. Ezzel a miniszterelnök arra utalt, hogy a magánnyugdíjpénztárak kifizetéseiből származó nyugdíjak jelentős része igencsak alatta maradt az ügyfelek várakozásainak.

Fico nem pontosította, hogy milyen konkrét feltételek mellett és milyen időtartamra szólna a második pillér megnyitása. Mint mondta, a részleteket Ján Richter munka-, szociális- és családügyi miniszter ismerteti majd, a magánnyugdíjpénztárakkal folytatott egyeztetés után. A miniszterelnök szerint a döntés végrehajtását lehetővé tevő jogszabály már a pozsonyi parlament következő - a jövő héten kezdődő - ülésén napirendre kerül, és azt várhatóan gyorsított eljárásban tárgyalja majd a törvényhozás.

A második nyugdíjpillért Fico korábban - ideiglenesen - már három alkalommal is megnyitotta, kétszer az előző kabinetje idején (2006-2010), egyszer pedig (2012-ben) a jelenlegi megbízatási időszakában. A három - egyenként féléves - időszakban együttvéve mintegy 200 ezren éltek a kilépés lehetőségével.

A jelenlegi kormány korábban az eredetinek kevesebb mint felére csökkentette azt az arányt, amely a nyugdíjjárulékból a magánnyugdíjpénztárakba kerül. Ez jelenleg a nyugdíjjárulék-alap 4 százaléka a korábbi 9 százalék helyett.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: