Nem bővítik a cseh atomerőműveket

Nem írnak ki az idén új pályázatot a csehországi atomerőművek bővítésére - nyilatkozta Jan Mládek cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában egy gazdasági fórumon.


"Ez nem az idei év, hanem néhány év kérdése" - mondta a miniszter újságíróknak. Mládek ezzel megerősítette Daniel Benes, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) vezérigazgatójának múlt heti nyilatkozatát, aki valószínűtlennek minősítette, hogy a CEZ az atomerőművek tulajdonosaként még az idén új pályázatot hirdetne.

A miniszter azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az új energetikai blokkokat nem a CEZ közvetlenül, hanem egy általa alapított, száz százalékban állami kézben lévő leányvállalat építené meg.

A CEZ-ben az állam a részvények 70 százalékát tartja tulajdonában, 30 százalék magánbefektetők kezében van. 

"Logikus, hogy nekik például a nyereség elosztásánál más az elképzelésük, mint az államnak" - mutatott rá Mládek.

A CEZ tavaly áprilisban azért döntött a már végső szakaszba jutott (az amerikai Westinghouse és az orosz-cseh Mir.2000 konzorcium volt már csak versenyben) pályázat törléséről, mert a cseh állam nem vállalt garanciát az építkezésre, elsősorban az áram stabil felvásárlási árára.

A Bohuslav Sobotka vezette kormány arra hivatkozott, hogy az komoly kihívást jelentene a költségvetésnek és az adófizetőknek. A visszavont pályázat értéke mintegy 250-300 milliárd korona volt. 

Mládek megerősítette, hogy az új blokkok építése iránt jelenleg öt cég érdeklődik: az amerikai Westinghouse, az orosz Roszatom, a francia Areva, valamint egy dél-koreai és egy kínai energetikai társaság.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: