Magyar-román vegyesvállalat gyártja a mozdonyokat

Magyarországi mozdonygyártásra hamarosan létrejövő magyar-román vegyesvállalat alapításáról írt alá dokumentumot Horváth László, a L.A.C Holding elnök-vezérigazgatója és a Ionel Ghita, a román Softronic mozdonygyár vezérigazgatója kedden a CER Hungary megrendelésére Romániában gyártott Transmontana mozdony átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.


Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára elmondta: a kormány és a tárca minden jogilag lehetséges és indokolt eszközzel támogatja a magyarországi mozdonygyártás beindítását.

Hozzátette: ettől azt remélik, hogy rövid távon 50, hosszú távon 250 új munka hely jön létre, és lehetőséget ad magasan kvalifikált szakemberek foglalkoztatására, a hazai beszállítói arány fokozatos jelentős bővülésére.

Glattfelder Béla emlékeztetett arra, hogy a 90-es években a Ganz még gyártott néhány mozdonyt Magyarországon, ugyanakkor gyakorlatilag mintegy 30 éve nincs hazai mozdonygyártás, aminek beindítására vonatkozó elképzelés illeszkedik a magyar kormány és az Európai Unió újraiparosítási koncepciójába.

Az NGM államtitkára kitért arra, hogy a magyar ipari termelésben fontos szerepet játszó járműgyártásra főként a személygépkocsik előállítása jellemző, de a jövőben fontos lehet a kötöttpályás közösségi közlekedés - például a hév és metró felújítás, a mozdonygyártás - területe is.

Glattfelder Béla az MTI kérdésére elmondta, hogy a céggel közösen megvizsgálják milyen hazai és uniós lehetőségeket lehet igénybe venni a mozdonygyártás beindításához.

Horváth László az MTI-nek elmondta, hogy BP Mozdonygyár Kft. néven induláskor 3 millió forint törzstőkével hozzák létre a vegyesvállalatot 51 százalék román és 49 százalék magyar tulajdoni hányaddal. Kezdetben a Softronic cég Transmontana típusát szerelnék össze, illetve gyártanák, a licenszek vásárlásával a vegyesvállalatban fokozatosan nőne az L.A.C Holding tulajdoni hányada. 

A tervek szerint március végéig elkészítik a gyártás beindítására vonatkozó tanulmányt, köztük a leendő gyártási helyszínre vonatkozó javaslatot - mondta Horváth László, aki szerint a MÁV Északi Járműjavító telepében egy üzemcsarnok megfelelő lehetne erre a célra. Hozzátette: úgy tervezik, hogy az idén az év második felében beindul a magyarországi mozdonygyártás, elsősorban a északi- és nyugat-európai, valamint észak-afrikai piacra.

Az L.A.C Holding tájékoztatása szerint az érdekeltségükbe tartozó CER Hungary magán-vasúttársaság mintegy 800 millió forintért lízingeli a Softronic cégnél gyártott új Transmontana mozdonyt, ami 6 ezer kilowatt teljesítményű, és bruttó 3500 tonnás szerelvényt képes vontatni.

A nyilvános cégadatok szerint a L.A.C. Holding Zrt. nettó árbevétele 2013-ban 413 millió forint volt, az előző évi 330 milliós árbevétel után. A cég adózott eredménye 2013-ban 50 millió forintot tett ki, míg 2012-ben 249 millió forint volt.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: