NFSZ: csökkent az álláskeresők száma november-decemberben

Csökkent az álláskeresők száma tavaly november-decemberben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján, decemberben 391 ezren kerestek állást, ami 11 éve a legalacsonyabb szám.


A szolgálat honlapján elérhető adatok szerint 2014 novemberében 408,3 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami jelentős, 8,5 százalékos csökkenés az előző év azonos hónapjához képest. Novemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,1 százalék.

2014. novemberben a nyilvántartásban 53,5 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 13,1 százalékot tett ki, legtöbbjüknek 41,9 százalékuknak legfeljebb általános iskolai végzettsége volt. 

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma novemberben 101,2 ezer volt, az összes álláskeresőhöz viszonyítva 24,8 százalék volt az arányuk. Számuk az előző hónaphoz képest enyhén nőtt, de nagy mértékben csökkent a 2013 novemberéhez képest, mintegy 40 ezerrel.

A 2014 decemberi zárónapon 391 ezer álláskereső szerepelt az NFSZ regiszterében, a novemberinél 4,2 százalékkal, 17 ezerrel kevesebb, a 2013. decemberi szinthez viszonyítva pedig 5,6 százalékkal, 23,2 ezerrel volt alacsonyabb a számuk.

Az év utolsó hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 8,9 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,6 százalék. 

A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (2,7, illetve 1,8 százalék) rendelkezett, emellett kedvező munkaerő-piaci mutatókkal rendelkezett Budapest és Vas megye is.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliek száma a 15-74 éves korosztályban 2014. szeptember-novemberben 320,7 ezer volt. Ez alapján a munkanélküliségi ráta 7,2 százalék, 2 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

Az NMH jelentése szerint tavaly decemberben 48,7 ezer pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskereső között 12,5 százalék volt. A legtöbb pályakezdő fiatalt továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván. A pályakezdők összes álláskeresőn belüli aránya a fővárosban és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb, 6,5 és 7,8 százalék.

Tovább csökkent a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 2014 decemberében. A 98,6 ezer tartós állás nélküli volt az összes álláskereső között, arányuk 25,2 százalékot tett ki. Számuk egy hónap alatt mintegy három, egy év alatt 23 százalékkal mérséklődött. 

2014 decemberében a foglalkoztatók összesen 77,7 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző hónaphoz képest 41,1 százalékkal több. Az újonnan bejelentett állások közel 87 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyébe koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be az állások 37,1 százalékát. Összességében 2014 decemberében 144,2 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 57,7 ezer maradt üres, betöltetlen. 

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma egy hónap alatt jelentősen, 61,4 százalékkal 67,6 ezerre bővült, amelyből 66,1 ezer a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarta.

A tárgyhónapban az újonnan bejelentett, nem támogatott álláshelyek száma 10,1 ezret tett ki.

Decemberben, akárcsak a korábbi hónapban, a nem támogatott állások elsősorban a mechanikaigép-összeszerelő, az egyszerű ipari, az egyszerű szolgáltatási és szállítási, bolti eladó és szakács foglalkozásokra vonatkoztak.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: