Utastájékoztató rendszert építenek ki Zalaegerszegen

A helyi járatú autóbuszok közlekedését nyomon követő és valós időben bemutató utastájékoztató rendszert építenek ki Zalaegerszegen, ahol tíz helyszínen 34 autóbusz adatait mutatják az újonnan felállítandó jelzőtáblák.


A mintegy 190 millió forint értékű beruházás csütörtöki aláírásakor Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: Zalaegerszeg és Győr önkormányzata, valamint a Vasi Volán még 2013-ban pályázott sikerrel a közösségi közlekedés fejlesztését szolgáló közös projektekkel. Ennek keretében Zalaegerszeg az utastájékoztató és forgalomirányító rendszer megvalósítására összesen mintegy 300 millió forintot nyert, a beruházások legnagyobb eleme a mostani, amelynek kivitelezéséről a T-Systems Magyarország Zrt.-vel kötött a város megállapodást.

A pályázati keretből felújították és akadálymentesítették a zalaegerszegi autóbusz-pályaudvar vizesblokkját, wi-fi hálózatot építettek ki, valamint hat autóbuszöblöt is korszerűsítettek, ahol vakokat és gyengén látókat segítő burkolati jeleket is elhelyeztek. A mostani munkálatok keretében a zalai megyeszékhely 23 vonalán 34 autóbuszt szerelnek fel a legkorszerűbb informatikai rendszerrel, amelynek adatait tíz megállóban követhetik nyomon az utasok, a buszoknak pedig a forgalomirányító lámpák vezérlésével zöld utat is tud majd adni a rendszer.

A polgármester jelezte: a fejlesztések illeszkednek Zalaegerszeg környezetközpontú ökováros programjához, illetve az intelligens város kiépítését célzó smart city programjához is.

Farkas Renáta, a közbeszerzésen nyertes T-Systems üzletág-igazgatója az aláírás alkalmából arról beszélt, hogy a társaság már országszerte 3300 autóbuszt és 440 megállóhelyet szerelt fel az infokomminkációs rendszerével az eddig megvalósított 15 projekt keretében. Zalaegerszegen nyolc hónapon belül alakítják ki a forgalomirányító és utastájékoztató rendszert, amelyet ősztől használhatnak majd a közlekedők.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: