Három milliárd lesz a mezőgazdasági biztosításokra

Három milliárd forint költségvetési támogatást nyújt az idei mezőgazdasági biztosítási szerződések díjához az agrártárca - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.


A tájékoztatás emlékeztet: 2014-ig az Európai Unió társfinanszírozásában az Európai Mezőgazdasági Alapból (EMGA) biztosított forrást az FM a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatáshoz. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkor még az előző év nyarán úgy döntött, hogy az idei átmeneti évben - a Vidékfejlesztési Program keretében szintén uniós társfinanszírozással továbbműködő biztosítási díjtámogatás elindításáig - tisztán állami forrásból finanszírozza a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást.

A szaktárca felhívja a termelők figyelmét arra, hogy ebben az évben a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás iránti igényt nem az egységes kérelemben kell jelezni. Ebben az évben a termelőnek a biztosítási ajánlat megtételét követő 5 napon belül kell benyújtaniuk a támogatási kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A díjtámogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak május 31-én zárul. A támogatás intenzitása továbbra is legfeljebb 65 százalék.

A szaktárcánál mindehhez hozzáfűzik: a mezőgazdasági díjtámogatás egyre inkább kedvelt a gazdák körében, 2014-ben mintegy 7200 termelő, 5,68 milliárd forint díjállománnyal vett részt a támogatási programban.

A minisztérium jelzi azt is, hogy az agrárkár-enyhítési eljárást szabályozó miniszteri rendelet szintén módosult április 30-i hatállyal. Ennek oka az, hogy az Európai Bizottság még múlt év végén elfogadta a magyar agrártárca kezdeményezését az őszi fagy agrárkár-enyhítési rendszerbe történő beemelésére és a hozamérték-csökkenés (bevételkiesés) támogatási jogosultsági feltétel korábbi 30 százalékos szintjének 15 százalékra történő leszállítására - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: