Idén 3,1, jövőre 2,7 százalékos GDP-növekedés

Felfelé módosította idei bruttó hazai termék (GDP) előrejelzését az Equilor Befektetési Zrt.: 2,7 helyett 3,1 százalékos GDP-növekedéssel számol, jövőre pedig 2,7 százalékos bővülést vár - közölte a cég kedden az MTI-vel.


Az Equilor kifejti, hogy 2015 első harmada komoly felzárkózási ralit hozott Magyarországon: a forint erősödését, a tőzsdén jegyzett vezető részvények szárnyalását több tényező hajtotta. Pozitív fejlemény volt az orosz-ukrán konfliktus enyhülése, az Európai Központi Bank (ECB) lépéseinek indirekt hatása, az európai zéró kamatkörnyezetben megnyilvánuló hozaméhség, Magyarország felminősítésével kapcsolatos várakozások, az alapkamat csökkenése, valamint a korábbinál magasabb GDP-növekedés. 

Magyarországon jelenleg a legfontosabb gazdasági tényező a deflációs nyomás, amely némileg enyhülni látszik. Az Equilor szerint az idei egész éves átlagos infláció 0,1 százalék körül alakulhat, míg jövőre 1,5 százalékra emelkedhet, ami még mindig elmarad a jegybank 3 százalékos célkitűzésétől.

Az Equilor továbbra is úgy véli, hogy 2015 a fordulat éve lehet Magyarországon, mivel az ország makrogazdasági mutatói, valamint a kilátások egyaránt kedvezőek. Az elmúlt hónapokban több gazdasági mutató is megerősítette, hogy idén a reálgazdaság profitálhat az erősebb belső fogyasztásból is. Az alacsony infláció következményeképpen reálértéken magasabbak a bérek, ezért a kiskereskedelmi forgalomban is visszatérhet a dinamikus bővülés. A piacon egyre többen számítanak a hitelminősítők pozitív lépésére, mivel a 2 százalék feletti ütemben bővülő GDP, a hitelezés beindulása, a költségvetési fegyelem, és a magasnak mondható folyó fizetési mérleg többlet egyaránt erősítik ezt a várakozást - fejtik ki. 

Ezenkívül a háztartások eladósodottságának szerkezetében komoly változás következhet be: a devizahitelek forintosításának köszönhetően 70-ről 3 százalékra csökken a devizahitelek aránya. Amennyiben a felminősítés megtörténik, az további bizalomerősítő hatással járna a magyar gazdaság és tőkepiac irányába. Az S&P idén márciusban már egy fokozattal javította Magyarország adósságbesorolását, a Moody's és a Fitch egyelőre nem változtatott. 

Az Equilor szerint az MNB júniusra 1,5 százalékig csökkentheti az alapkamatot, és ha az amerikai központi bank (Fed) nem kezdi el a kamatemelést nyáron, akkor 1-1,3 százalék közé süllyedhet ősszel a magyar alapkamat. A forint árfolyamát továbbra is a nemzetközi pénzpiaci folyamatok határozhatják meg: az ECB "pénzpumpája" az eurót egészen addig a 300 forintos szinten tarthatja, amíg a Fed szándékai, kamatpolitikája nem válnak világossá. 

Hosszabb távon fontos változás, hogy mérséklődik Magyarország devizás államadósságának aránya, így a forint különösebb negatív belső következmények nélkül gyengülhet. Mivel a Fed bizonytalansági faktort jelent a magyar kamatpályában, növekvő volatilitás várható a második félévben: az euró árfolyama 290-315 forint között mozoghat - véli az Equilor, amely szerint a magyar tőzsdén az elmúlt negyedév szárnyalása után már csak mérsékelt erősödés várható.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: