Tovább dagad a legújabb bankbotrány

Tovább borzolja ügyfelei idegeit a Deutsche Bank, amelynek két vezetője a hét végén látványosan lemondott posztjáról. A hatóságok házkutatást tartottak a pénzintézet központjában, aminek valódi okát csak találgatja a sajtó.


A német ügyészség emberei házkutatást tartottak a Deutsche Bank AG frankfurti központjában. Az akció egy adócsalási üggyel függhet össze - derült ki a Wall Street Journal (WSJ) beszámolójából. A hatóságok azzal gyanúsítják a bank egyes ügyfeleit, hogy értékpapír-tranzakcióik egy része valójában jelentős adóelkerülést szolgált - tudta meg az üzleti lap az ügyhöz közel álló forrásoktól.

Hivatalos közleményt a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem adtak ki a hatóságok. A Deutsche Bank szóvivőjének tájékoztatója szerint az ügyészség nem vádolta meg a pénzintézet egyetlen alkalmazottját sem. Ennél több információval azonban nem szolgált.

A WSJ informátora olyan ügyekről tud, amelyekben egyes befektetők és a bank összejátszott abban, hogy kihasználják az európai adórendszer kiskapuit. A vizsgálatok az úgynevezett osztalékarbitrázs-stratégia ügyletek háttérét igyekeznek feltárni, amelyek segítségével adókedvezményekhez juthattak az ügyfelek.

A bank részvényei három százalékot veszítettek értékükből kedden délelőtt az újabb rossz hír napvilágra kerülése után. A bank vasárnap jelentette be, hogy két első számú vezetője Anshu Jain és Jürgen Fitschen távozik a posztjáról. Helyükre John Cryant, a svájci UBS egykori pénzügyi igazgatóját igazolják.

A titokzatos okokra visszavezethető házkutatást megelőző döntés okát szintén csak találgatják az elemzők és a média. Az egyik magyarázat az lehet, hogy számos részvényest nem győzött meg a Deutsche Bank április végén publikált stratégiai terve - a részvényárfolyam azóta több mint 13 százalékkal zuhant.

Másrészt szemben azzal, amit a Josef Ackermann 2012-es távozásakor reméltek, a banknál nem következett be a kultúrabeli váltás. A Deutsche Bankot az elmúlt években, sőt hónapokban is botrányok sorozata sújtotta. Ezek sorába illeszkedik immáron a keddi házkutatás is.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: