Orbán: a béremelést nem a jó szerencsének köszönhetjük

A nem versenyképes cégek nem tudnak nyereséget termelni, sem pedig béreket emelni. Erre csak a hatékony, sikeres vállalkozások képesek – mondta a bérmegállapodás ünnepélyes aláírása előtt Orbán Viktor.
A miniszterelnök szerint ma már nem arról van szó, hogy aki akar, annak van hol dolgozni, hanem arról, hogy megérje dolgozni.

A kedden született bérmegállapodás csütörtöki aláírása előtt Orbán Viktor elmondta:

Ahhoz, hogy bérekről lehessen beszélni, munkahelyek kellenek, ahhoz pedig, hogy munkahelyek legyenek, versenyképes vállalkozások kellenek.

A kormányfő beszédében felidézte, hogy hat éve még arról beszéltünk, hogyan előzzük meg a gazdaság összeomlását, ma pedig egy hat évre szóló, jelentős béremeléssel járó megállapodásról van szó.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a béremelés lehetőségét nem egy nemzetközi konjunktúra tette lehetővé, „nem az IMF adta", és nem a jó szerencsének köszönhetjük. Ezért a béremelési lehetőségért az elmúlt években millió és millió magyar ember dolgozott meg, emögött teljesítmény van, a bérmegállapodás „nem egy látomásra épülő megállapodás", hanem a mögöttünk hagyott években elvégzett kemény munkára épülő megállapodás, „amiért megdolgoztunk".

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bértárgyalásokról elmondta, hogy a felek mindvégig a megállapodásra törekedtek, nemcsak a kormány, hanem a munkaadók és a munkavállalók is „elmentek a falig".

Varga Mihály hozzátette, hogy a mostani megállapodás kivételes, egyszeri lehetőség, hiszen ritkán fordul elő, hogy távolabbra lehet pillantani, a 6 éves megállapodás ennek a kereteit teremtette meg.

Jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek. 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: