Az Európai Bizottság jóváhagyta a cseh Telefónica eladását a PPF csoportnak

Az Európai Bizottság csütörtökön Brüsszelben jóváhagyta, hogy a prágai PPF pénzügyi befektető csoport átvegye a spanyol Telefónica csehországi leányvállalatát, a Telefónica Czech Republic társaságot - közölték csütörtökön Prágában.

A Peter Keller, a leggazdagabb cseh tulajdonában lévő PPF csoport decemberben írt alá szerződést a cseh Telefónica 65,9 százalékos részvénycsomagjának a megvételéről a spanyolokkal. A tranzakció ára 63,6 milliárd korona. Az üzlettel a PPF megszerezte a mobilszolgáltatásokat nyújtó szlovák Telefónica százszázalékos részvénycsomagját is.

A PPF bejelentette, hogy a brüsszeli döntés után január végéig ténylegesen is át kívánja venni a cseh távközlési társaságot.

"Az Európai Bizottság döntése pozitív. Az üzlet lezárását január végéig tervezzük" - jelentette ki Radek Stavel, a PPF szóvivője.

"A két érintett társaság más-más területen tevékenykedik, így nincs az üzlettel probléma" - nyilatkozta Antoine Colombani, az EU gazdasági versenyhivataláért felelős biztosa.

Az üzletből befolyó összeget az anyacég állítólag saját helyzetének megszilárdítására kívánja felhasználni.

A Telefónica a legnagyobb telekommunikációs cég Csehországban. A cseh távközlési cég SPT Telecom néven 1994 január elsején alakult meg, a spanyolok 2005-ben vették meg az 51,1 százalékos többségi részvénycsomagot 82,6 milliárd koronáért.

A Telefónica Czech Republic társaságnak 5,1 millió mobiltelefonos ügyfele van, 1,4 millió vezetékes telefonra fizet elő, 920 ezer ügyfél internet szolgáltatásokra. A társaság által működtetett O2 internetes tévét 140 ezer ügyfél fizeti elő. A társaság százszázalékos tulajdonában van a Telefónica Slovakia mobiltelefonos szolgáltató.

A társaság alaptőkéje 28 milliárd korona, 2012-ben az üzemi nyereség éves szinten 9,2 százalékkal 19,78 milliárd koronára csökkent.

Forrás: MTI/polusonline.com

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: