Nincs szükség találkozóra a magyar-osztrák földvitában

A magyar agrárminiszter nem látja szükségét annak, hogy találkozzon osztrák kollégájával a magyar-osztrák földvita ügyében.

Fazekas Sándor egy mai rendezvényen azt mondta: nem tartja szükségesnek, hogy egy olyan miniszterrel találkozzon, "aki kijelentéseivel folyamatosan sértegeti a magyarokat a magyar föld és Paks miatt". Véleménye szerint a hazai földtulajdon sorsa magyar kérdés, és azt Magyarország saját maga rendezi. A törvények szerint az osztrák bérlők illegálisan szereztek termőföld-használati jogot annak idején, ezt nem lehet megkérdőjelezni, és a rendelkezések mindenkire egyformán vonatkoznak. Fazekas tájékoztatása szerint az osztrák mezőgazdasági miniszter még karácsonykor kért találkozót földügyben.

A néppárti osztrák mezőgazdasági miniszter pénteken a berlini nemzetközi Zöld Héten (Grüne Woche), a világ egyik legnagyobb agrárvásárán élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt. Azt állította, hogy a jogszabály az osztrák gazdákat megfosztja a - szerinte - törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól. Andrä Rupprechter véleménye szerint a magyar törvény ellentétes az európai uniós joggal. Ausztria ezért az Európai Tanács és az Európai Bizottság elé viszi az ügyet.

A becslések szerint 200 osztrák gazdálkodó lehet érintett a földkérdésben, ők 1994 után összesen nagyjából 200 ezer hektárnyi magyarországi termőföld használatát szerezték meg.

Forrás: napi.hu/polusonline.com
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: