Némiképp csökkent a vállalkozói bizalom Kínában

Enyhén csökkent a vállalkozói bizalom Kínában, míg a városi lakosság a magas árak miatt panaszkodik - derül ki a kínai központi bank rendes negyedéves felméréseiből.

MTI - Az ötezer vállalkozó hazai gazdaságot illető véleményét összegző, harmadik negyedévre vonatkozó mutató szerint ma a megkérdezettek 62,8 százaléka ítéli meg optimistán az ország makrogazdasági fejlődését. Ez az előző negyedévhez képest 1 százalékos csökkenés, 2012 hasonló időszakához képest ugyanakkor 3,6 százalékos növekedés. A válaszadók mintegy 60 százaléka "normálisnak" ítélte a makrogazdaság jelenlegi helyzetét, miközben 37,8 százalékuk "viszonylag hűvösnek", 2,8 százalékuk pedig "inkább fűtöttnek" vélte azt.

A megrendeléseiket illetően a vállalatok mintegy 62 százaléka stagnáló értékekről számolt be, 19 százalékuk azok csökkenését, 18 százalék pedig annak növekedését jelentette - derül ki a központi bank (PBoC) által készített felmérésből.

A PBoC egy másik, szintén a héten közzétett mutatója az ország 50 városában 20 ezer lakos elégedettségét vizsgálta. Ebből kiderül: az előző hónapokhoz hasonlóan a megkérdezettek 60 százaléka "magasnak és elfogadhatatlannak" ítélte a fogyasztói árakat. Történt ez annak ellenére, hogy az infláció átlagosan 2,7 százalék körül várható a negyedév során, amely jóval a vezetés által meghatározott 3,5 százalékos plafon alatt van.

Ugyancsak sokallják az ingatlanokért fizetendő összegeket a kínai városlakók: több mint kétharmaduk ítélte irracionálisan magasnak azokat, és mindössze 2 százalék vélte "kielégítőnek" az árszínvonalat.

A bevételi oldalt illetően ugyanakkor a városlakók több mint 85 százaléka mondta azt: a harmadik negyedév során nőtt vagy alapvetően stabil maradt fizetése, ugyanannyian, mint három hónappal korábban.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: