A minőségi, hagyományos élelmiszerek eredetének, különleges tulajdonságainak megőrzését és védelmét szolgálja a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program, amely egyúttal a tudatos vásárlói döntést is segíti - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint ezt hangsúlyozta Kardeván Endre, a tárca államtitkára a HÍR-védjegy idei díjkiosztó ünnepségén az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) csütörtökön.
MTI - A vásárlók egyre tudatosabban válogatnak a boltok kínálatában, keresve a hazai, jó minőségű, hagyományos módon vagy különleges eljárással készült élelmiszereket. Az ár mellett egyre meghatározóbb, hogy melyik élelmiszer tartalmaz kevesebb adalékanyagot, melyik kézműves, hagyományos vagy tájjellegű termék, melyik készül helyi, speciális előállítással - idézi az államtitkárt a tárca közleménye.
Az értékek összegyűjtésére és megóvására született a HÍR-program, amely mára 300 hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termék gyűjteménye.
A HÍR-védjegy működtetésével a minisztérium célja a kiválasztott termékek piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a fogyasztók bizalmának erősítése. A tárca elkötelezett abban, hogy a HÍR-védjegy egyet jelentsen az egyediséggel, a hagyományápolással és a minőség garanciájával - fogalmazott Kardeván Endre.
Idén 12 pályázó 19 terméke nyerte el a HÍR-védjegyet.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése