Ukrajna nem engedi be a kishatárátkelőkön az orosz és a fehérorosz szállítmányokat

Az ukrán határőrség szerda esti hatállyal lezárja a kishatárátkelőket a járműforgalom előtt az orosz és a fehérorosz határon az afrikai sertéspestis átterjedésének veszélyére hivatkozva.

MTI - A határőrség közlése szerint az említett két szomszédos országból érkező járműveket a legközelebbi nemzetközi, illetve államközi határátkelőkre irányítják, ahol alapos vizsgálat alá vetik a szállítmányokat. A kishatárátkelőkön viszont gyalogosan továbbra is át lehet menni.

Miron Szidor, az ukrán határőrség keleti régiójának vezetője közölte, hogy a kijevi kormány által kiadott ajánlásnak megfelelően hozták meg ezt a döntést.

Augusztus közepén az orosz vámőrség kivétel nélkül valamennyi ukrán importőrt "kockázatosnak" minősítette, amivel gyakorlatilag akadályozza az ukrajnai áruk beszállítását, komoly anyagi károkat okozva ezzel az ukrán gazdaságnak.

Megfigyelők szerint ezzel a lépéssel Moszkva arra próbálja rávenni Kijevet, hogy mondjon le európai integrációs terveiről, és ehelyett csatlakozzon a Kreml által irányított orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz.

Kijev ugyanakkor továbbra is kitart azon szándéka mellett, hogy az EU november 28-29-i vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezletén aláírja a szabadkereskedelmet is tartalmazó társulási megállapodást az unióval.

Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország, fuvarozás, kereskedelem, gazdaság
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: