Kijev jóváhagyta a Chevronnal kötendő palagáz-megállapodás tervezetét

Az ukrán kormány szerdai ülésén jóváhagyta a Chevron Ukraine vállalattal kötendő, a nyugat-ukrajnai Olesszka palagázmező tervezett kiaknázásával kapcsolatos termelésmegosztási szerződéstervezetet - jelentette be Oleh Proszkurjakov ökológiai miniszter.

MTI - A szerződést az amerikai Chevron vállalathoz tartozó, Hollandiában bejegyzett céggel várhatóan november 5-én írják alá Kijevben - fűzte hozzá a miniszter.

Mikola Azarov miniszterelnök a kormányülésen a szerződéstervezet jóváhagyásának szükségességét indokolva kifejtette, hogy a Chevron 350 millió dollárt készül befektetni a palagázprojektbe, amely összességében több mint 10 milliárd dollárba kerül.

A kormányfő szavai szerint a beruházás 10-15 ezer új munkahelyet teremt. Előzetes számítások szerint a gázkitermelés elérheti az évi 8-10 milliárd köbmétert. Azarov reményei szerint Ukrajna a palagázkészletének kitermelésével a következő évtized elején "importőrből gázexportáló országgá" válhat.

A Chevron még tavaly májusban nyerte el a pályázatot a Lviv, illetve az Ivano-Frankivszk megyében lévő Olesszka palagázlelőhely működtetésére, a szerződést azonban mostanáig nem kötötték meg. A két nyugat-ukrajnai megye helyi önkormányzataiban hosszas tárgyalások és többszöri nekifutás után végül a hónap elejére megszületett az engedély, amelynek alapján a Chevron vállalat megkezdheti a palagáz-kitermelést az Olesszka gázmezőn. A megyei tanácsok annak ellenére hagyták jóvá a projektet, hogy helybeli környezetvédők hevesen tiltakoztak ellene, mert szerintük a palagáz-kitermelés ipari katasztrófát, "második Csernobilt" fog okozni. 

Ukrajna korábbi sajtójelentések szerint Európa harmadik legnagyobb palagázkészletével rendelkezik, mérési eredmények alapján akár 1,2 ezer milliárd köbmétert lehetne kitermelni az országban, ami azonban speciális és rendkívül költséges technológiát igényel. A palagáz-kitermelés viszont hosszú távon hozzájárulna ahhoz, hogy Ukrajna megszabaduljon az orosz földgázfüggőségtől.

A kelet-ukrajnai Juzivszka palagázmező működtetésére a Royal Dutch Shell angol-holland vállalat ajánlatát fogadta el az év elején Kijev. A termelés elosztási szerződéstervezetet a Shell és a Nadra Juzivszka vállalat között január 23-án hagyta jóvá az ukrán kormány.

Megosztás a Google Pluson