Nő a befektetési jegyek és az állampapírok aránya

A válság óta folyamatos az átrendeződés a lakossági megtakarításokban, a bankbetétek helyett egyre nagyobb összegeket helyez el a lakosság befektetési alapokban - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Portfolio.hu szerdai budapesti konferenciáján.

MTI - Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a kamatozó kincstárjegyekben lévő lakossági megtakarítás a 2011. végi 70 milliárd forintról mostanra mintegy 800 milliárd forintra emelkedett.

Borbély László András újságíróknak elmondta: napjainkban a mintegy 22 000 milliárd forint összegű államadósság mintegy 7 százaléka a lakosság kezében van, az államadósság 65 százaléka külföldi tulajdonban van; a teljes államadósság 39 százaléka devizában áll fenn.

Kovács Antal a Portfolio.hu Öngondoskodás 2013 című konferenciáján kifejtette: a lakossági megtakarítások jelentős változáson mentek át az utóbbi években, a lakossági ügyfelek a bankbetétek helyett, részben a csökkenő kamatok miatt, egyre inkább az értékpapírok iránt értékelődnek. Kiemelte: azt látni lehet, hogy a megtakarítások növelésére a módosabb ügyfeleknek van lehetőségük, az alacsonyabb jövedelmű lakossági rétegek a rezsicsökkentés és a reálbérek emelkedése révén tudják csak a megtakarításaikat, illetve az öngondoskodási lehetőségeiket bővíteni.

Elmondta: egyre inkább népszerűek a nyugdíj-előtakarékossági számlák is.Hozzátette: az OTP nagy hangsúlyt helyez a lakosság számára nyújtott tanácsadásra, az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban adtak ingyenes vagyontervezési tanácsokat az ügyfeleiknek.

A konferencián a vezérigazgató-helyettes ismertette az OTP Öngondoskodás Index legutóbbi alakulását is, ennek alapján megállapítható, hogy némileg csökkent a pénzügyi öngondoskodást folytatók aránya, viszont a felmérés szerint az ügyfelek tudatossága az öngondoskodást tekintve erősödött.

Borbély László András arról is szólt a szakmai fórumon, hogy a lakosságnak kínált állampapírok esetében is a futamidő hosszabbítása lenne kívánatos, mert a lakosság kezében lévő mintegy 1600 milliárd forintos állomány átlagos, hátralévő futamideje alig több, mint egy év.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint az is cél, hogy minél kisebb alapcímletű állampapírokat hozzanak forgalomba a jövőben, erre jó példa lesz a hamarosan piacra kerülő új babakötvény.

Köves Benedek, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója elmondta: a befektetési alapok között mostanában a hazai kötvényalapok "viszik a prímet", a pénzpiaci alapokból jelentős forrást vontak ki a befektetők. Az is új jelenség, hogy Magyarországon a megtakarítási formák között a háztartások körében a második legkedveltebb helyen a befektetési alapok állnak. Nagyon népszerűek az állampapírok is, havonta 50-70 milliárd forint megtakarítás áramlik a különböző állampapírokba - fűzte hozzá.
Megosztás a Google Pluson