Új elnököt választott az orosz Kereskedelmi és Iparkamara Magyarországgal való együttműködést támogató üzleti tanácsa

MTI -  Szergej Gorkovot, az orosz Szberbank (Sberbank) igazgatótanácsának alelnökét választotta meg elnökének az Oroszországi Föderáció Kereskedelmi és Iparkamara Magyarországgal való együttműködést támogató üzleti tanácsa - tájékoztatott szerdán a kamara sajtóosztálya.

Az üzleti tanács egyik alelnöke Alekszandr Prohorenko, a Moszkvai Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi-gazdasági együttműködési bizottságának elnöke lett - mondta el az MTI-nek Olga Litvinyenko, a Kamara sajtóosztályának munkatársa.

Prohorenko korábban Magyarországon dolgozott, az Oroszországi Föderáció budapesti kereskedelmi képviseletét vezette.

Az orosz-magyar együttműködést támogató üzleti tanács korábbi elnöke Vlagyimir Nyekraszov, a Lukoil orosz kőolaj-és földgáztermelő, feldolgozó cég első elnökhelyettese volt.
 
A Lukoil kezdeményezte az üzleti tanács élén megtörtént vezetőcserét azzal az indokkal, hogy a cégnek megváltoztak a prioritásai - olvasható a kamarai tájékoztatóban.

"Oroszországnak különleges lehetősége van most arra, hogy megerősítse az üzleti-gazdasági kapcsolatokat Magyarországgal, amely mintegy 10 évig csak az Európai Unió felé, Nyugatra nyitott.
 
A helyzet változik. A magyar vezetés belátta, hogy országa kedvező helyzetet foglal el a két nagy piac, Németország és Oroszország között, és nem lehet csak az egyikkel építeni a kapcsolatokat" - mondta Szergej Gorkov az üzleti tanács ülésén.

A Szberbank igazgatótanácsi alelnöke elmondta, hogy a pénzintézet több nagy projektet dolgozott ki azzal a céllal, hogy az orosz befektetéseket Magyarországra vonzza. 

Georgij Petrov, az Oroszországi Föderáció Kereskedelmi és Iparkamarájának alelnöke arról beszélt megnyitójában, hogy az orosz-magyar kereskedelmi forgalom tavaly 10 milliárd dollárt (majdnem 2200 milliárd forint) tett ki.
 
A válság előtti szintet azonban még nem sikerült elérni, ráadásul a forgalom nagysága csökkenőben van, ami a világpiaci körülményekkel, valamint az Európai Unió és az orosz gazdaság helyzetével magyarázható - tette hozzá Petrov.
 
Az orosz kamara alelnöke úgy értékelte, hogy ennek ellenére a magyar piacon sikeresen működnek az orosz energetikai cégek, beleértve az atomenergiai területet is.
 
Magyarország nem csak a korszerű gépek és berendezések, hanem a gyógyszeripari termékek fontos szállítója Oroszországba.

Andrej Makarov, az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium európai és amerikai osztályának vezetőhelyettese a Paksi atomerőmű korszerűsítését és bővítését, valamint a Déli Áramlat földgázvezeték építését emelte ki az orosz-magyar együttműködési tervek közül.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: