Európa fontosságát hangoztatják a kínai vezetők

A multipoláris világ fontos pólusának és a modernizációra törekvő Kína fontos partnerének nevezte Európát Li Ko-csiang kínai miniszterelnök Kína és az Európai Unió (EU) vezetőinek 16. csúcstalálkozóján csütörtökön Pekingben.

MTI - Li utalt arra, hogy történelmi eseményről van szó, hiszen Peking és Brüsszel idén az átfogó stratégiai partnerség tizedik évfordulóját ünnepli. Kiemelte, hogy Kína igen fontosnak tartja kapcsolatát az unióval, s annak fejlesztésére törekszik. Mint mondta, a felek stratégiai terve - tartalmának skáláját illetően - példátlan. A repülőgépipartól a kalózkodás elleni fellépésen át az energiaiparig és az urbanizációig számos területet felölel.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Li megállapította, hogy országa kész a két fél közötti befektetési megállapodás tárgyalásaira, s reményét fejezte ki, hogy azok eredményesek lesznek. Hozzáfűzte: támogatják az "erős és megbízható" kínai vállalatok befektetéseit Európában, egyúttal arra sürgette Brüsszelt, hogy lazítson a csúcstechnológiai termékek Kínába irányuló exportjának korlátozásain.

A kínai kormányfő megjegyezte, hogy az unióval együtt kíván dolgozni a kereskedelmet és a befektetéseket érintő protekcionizmus ellen. Elhangzott, hogy e kétoldalú kereskedelmi forgalmat 2020-ra szeretnék megduplázni, vagyis a cél az ezermilliárd euró. A csúcsot követően három megállapodást írtak alá, az egyik energiaügyi, a másik agrártechnológiai területet érint, a harmadik pedig a szellemi tulajdonjog védelmével kapcsolatos.

A csúcstalálkozóra Pekingbe érkezett Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Ők - a csütörtöki híradások szerint - még szerda este találkoztak Hszi Csin-ping államelnökkel.

Hszi ez alkalommal hangoztatta azt a véleményét, hogy a feleknek pontosan el kell helyezniük stratégiai partnerségüket a globalizálódó világban, és lendületet kell adniuk kétoldalú együttműködésüknek. Az elnök úgy vélte, Kína és az EU a világbéke fenntartásának két meghatározó ereje, s két fontos piac is egyben. Hozzáfűzte, hogy mindkét fél olyan utat jár, amelyet korábbi generációk nem próbáltak még ki.

Partnerei figyelmét arra hívta fel, hogy kapcsolataikat a kölcsönös tisztelet, a támogatás, a tolerancia és az egyenlőség jellemezze. Megjegyezte: országa támogatja az EU további integrációját, s kezdeményezte olyan stratégiai terv kidolgozását, amely 2020-ig meghatározná együttműködésüket.

A kínai külügyminisztérium korábbi bejelentése szerint szerdán Pekingben tartották volna az EU-Kína magas szintű stratégiai párbeszéd negyedik fordulóját, ám a tárgyalásra, amelynek két delegációvezetője Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Jang Csie-cse kínai államtanácsos lett volna, elmaradt.

Az MTI az okokat firtató kérdéssel fordult a kínai külügyminisztériumhoz és az EU képviseletéhez. Ashton az iráni atomkérdés rendezését szolgáló Hatok tárgyalásán vesz részt Genfben, s ezért pekingi programját le kellett mondania, erről tájékoztatták a kínai külügyminisztériumot. A stratégiai párbeszéd folytatásának egyelőre nincs új időpontja, de elképzelhető, hogy a helyszíne Brüsszelben lesz - tudta meg az MTI.
Megosztás a Google Pluson