Kedden újabb csökkentés, 3 százalék alatt állhat meg az enyhítés

Bizonyosra vehető az újabb 0,20 százalékpontos kamatcsökkentés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülésén, és egyre valószínűbb az is, hogy az MNB jelenlegi enyhítési ciklusa nem áll meg a 3,00 százalékos kamatszinten - jósolták londoni pénzügyi elemzők.

MTI - Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak szakértőinek távlati előrejelzései gyakorlatilag csak abban különböznek, hogy a monetáris tanács mennyivel viszi 3,00 százalék alá az alapkamatot az enyhítési ciklus végére.

A legagresszívabb prognózist a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői tartják érvényben. A keddi kamatdöntésre adott előrejelzésükben megerősítették, hogy a keddivel együtt további öt, egyenként 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 2,40 százalékig süllyedő jegybanki alapkamatot várnak.

Az RBS szakértői szerint a magyar gazdaságban komoly deflációs kockázat mutatkozik, mivel a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már most 1 százalék alatt jár, és hamarosan belép az újabb 11,1 százalékos közműdíjcsökkentés dezinflációs hatása.

A ház számításai szerint az újabb tarifacsökkentés hozzávetőleg 1 százalékpontot farag le a magyarországi inflációs ütemből.

Mivel a közvetett adóhatásoktól megszűrt maginfláció is meglehetősen csekély, az alacsony infláció esetleg nem is lesz annyira átmeneti jelenség a magyar gazdaságban, ahogy azt a piac jó ideje feltételezi - fejtegették az RBS londoni elemzői.

A ház szakértői - akik már egy néhány nappal korábbi elemzésükben is 3,00 százalék alatti MNB-alapkamatot tartottak szükségesnek a deflációs kockázat elkerülésére - a keddi kamatdöntés előtti előrejelzésükben megerősítették azt a véleményüket, hogy még az általuk jósolt 2,40 százalékos MNB-kamatmélypont is "legalább néhány hónapig" igen magas pozitív reálhozamot jelentene a mostani inflációs környezetben.

Hozzátették: az eurójegybank (EKB) enyhítésre hajló alapállása az eddigieknél könnyebbé teszi az MNB számára a "szuperlaza" monetáris politika fenntartását.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szintén 0,20 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentést valószínűsítő prognózisukban közölték: bár alapeseti előrejelzésük továbbra is az, hogy az MNB a 3,00 százalékos alapkamat elérése után leállítja a kamatcsökkentéseket, az utóbbi hetekben azonban megítélésük szerint nőtt annak az esélye, hogy ezen a  kamatszinten túl is folytatódik az enyhítési ciklus. Az infláció komoly meglepetést okozott, mivel jelentősen elmarad az MNB 3 százalékos céljától és a jegybanki stáb előrejelzésétől is, emellett a jelenlegi piaci kondíciók is változatlanul kedveznek a további kamatcsökkentéseknek.

Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői nem tartják kizártnak, hogy az MNB alapkamata 2014 első negyedében 2,60-2,80 százalékig süllyed, feltéve, hogy a magyar jegybank egészen addig folytatja a kamatcsökkentéseket, amíg az inflációs folyamatokban fordulat nem következik be.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy az októberi inflációs meglepetés nyomán a jövő évi átlagos magyarországi inflációra adott előrejelzésüket az eddigi 2 százalékról 1,7 százalékra módosították. Várakozásuk szerint ugyanakkor a jövőre belépő bázishatások miatt 2014 végére meredeken, a cég által 2013 végére várt 0,3 százalékról 3 százalékra gyorsul vissza a tizenkét havi inflációs ütem.

A City egyik legnagyobb befektetési csoportja, a Barclays elemzői hétfői prognózisukban ugyancsak 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést jósoltak a monetáris tanács keddi ülésére. Decemberben és januárban újabb hasonló csökkentésekkel, így 2014 elejére 2,80 százalékig csökkenő MNB-alapkamattal számolnak - tették hozzá.

A Barclays londoni szakelemzői ennek az előrejelzésnek az alátámasztására kimutatták, hogy az elmúlt 15 hónapban végrehajtott 360 bázispontnyi jegybanki kamatcsökkentést a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció 510 bázispontos csökkenése kísérte. A ház szerint a 3 százalékos céltól most már jelentősen elmaradó - jelenleg 0,9 százalékos - éves inflációs ütem bőséges teret enged az enyhítési ciklus folytatásához.

A Barclays elemzői közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve System) 2014 márciusában hozzákezd mennyiségi enyhítési programjának leépítéséhez. A cég ezért azzal számol, hogy februártól az MNB kamatcsökkentési szünetet tart.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a kondíciók most még inkább kedveznek a kamatcsökkentésnek, mint a múlt hónapban, mivel az infláció tovább csökkent, a forint és a hazai állampapír-piac "jól tartja magát", emellett a Federal Reserve és az EKB is változatlanul enyhítésre hajló alapállású.

A GS szerint így az inflációs és a piaci környezet most egyaránt a folytatódó kamatcsökkentéseknek kedvez, és ennek valószínűleg nem állja útját a vártnál erősebb harmadik negyedévi magyar GDP-növekedés sem.

A ház szerint mindez arra vall, hogy a monetáris tanács a 3,00 százalékos alapkamat elérése után is folytathatja a kamatcsökkentéseket a pozitív reálkamat eróziójának - így a forint árfolyamának és a magyar befektetési eszközök keresletének - kockáztatása nélkül.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ugyanakkor a monetáris tanács a piaci reakciókat figyelve később lassíthatja az enyhítés lépésenkénti ütemét.

Megosztás a Google Pluson