Kicsit könnyebb lesz a külföldi vállalatok regisztrációja Kínában

Az egyenlő elbánás elvéhez közelítve több vállalati formánál eltörlik a külföldi cégeket eddig terhelő alaptőke-követelményeket Kínában - írja a Cajcsing gazdasági és pénzügyi magazin internetes oldala.

MTI - A befolyásos lap Csang Maót, az állami ipari és kereskedelmi hivatal vezetőjét idézi, aki elmondta: Peking hosszú távú célja, hogy a Kínában letelepedő külföldi vállalatok a hazai cégekkel egyenlő elbánásban részesüljenek. Ezt szolgálja a számukra korábban kötelezően előírt alaptőke-követelmény eltörlése.


A kínai kormány október végi ülése után kiadott, Csang által csütörtökön első ízben idézett közleménye szerint a jövőben eltörlik a korlátolt felelősségű társaságok eddigi 30 ezer jüan (egymillió forint) alaptőkét előíró szabályozását, az egyszemélyes társaságok 100 ezer jüanos (3,6 millió forint) és a részvénytársaságok 5 millió jüanos (180 millió forint) követelményét is.

A külföldi cégek az enyhítések ellenére sem élveznek szabad kezet a jövőben, a cégalapítás előfeltétele továbbra is egy beruházási terv, melyet a kínai kormánnyal kell a cégeknek jóváhagyatniuk.

A lap ugyanakkor azt is megjegyzi: az alaptőke-követelmény eltörlése az ágazati reformoknak csupán kezdeti lépése, s az a döntéshozók változtatás melletti elköteleződését mutatja. A kormány célja, hogy a piac dinamikáját fellendítse, ösztönözze a magánvállalkozások indítását és ezáltal is növelje a munkahelyek számát.

A hivatalos adatok szerint szeptember végén több mint 16 300 külföldi cég működött Kínában, 9,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Megosztás a Google Pluson