Új formula alapján számítaná bruttó hazai termékét a Kína

A sokat kritizált jelenlegi helyett a nemzetközi normáknak megfelelő számítási módra tér át a bruttó hazai termék (GDP) számításában Kína - jelentette be a statisztikai hivatal helyettes vezetője.

MTI - Hszü Hszian-csun a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában elismerte: a számítási metódus elavult, s 2002-es bevezetése óta nem vizsgálták felül. Az új számítási mód az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) tagországai többsége által használt, 2008-ban elfogadottal lesz összhangban, a eddiginél tisztább képet adva a világ második legnagyobb gazdaságának valós állapotáról.

Az új metódust a tervek szerint jövőre vezetnék be, s a korábbi GDP-adatokat annak megfelelően szintén felülvizsgálnák - mondta Hszü.

A kínai statisztikák köztudomásúlag megbízhatatlanok, amire az elmúlt években a kínai gazdasági sajtó több alkalommal is felhívta a figyelmet, a nemzetközi közösség pedig szintén számos alkalommal lobbizott a változásért.

A problémára egy január végi tanulmányában az amerikai Kongresszus alá tartozó USA-Kína Gazdasági és Biztonsági Felülvizsgálati Bizottság (USCC) is felhívta a figyelmet. A jelentés szerint komoly problémák akadnak mind a statisztikák összegyűjtését, az adatok számolását, mind azok prezentálását illetően. Az adatgyűjtés korántsem teljes körű és jelenlegi formájában nem felel meg a nemzetközi normáknak, a számok összegzése decentralizált, módszereit illetően nincs egységes szabályozás - sorolja a jelentés. A szakemberek szerint a statisztikák megbízhatatlanságát az is jól mutatja, hogy Kína nagy mértékben igazítja ki azokat, nyilvánosságra kerülésüket követően gyakran többször is.

Megosztás a Google Pluson