Uniós jogszabályokról egyeztetett a MEKH iparági szereplőkkel

Az Európai Bizottság várhatóan 2014-ben kiadja a termelők és fogyasztók hálózati csatlakozására vonatkozó bizottsági rendeleteket, ezekről egyeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) iparági szereplőkkel hétfőn és kedden - közölte a hivatal az MTI-vel.

MTI - "A magyar villamosenergia-ipar érdekeinek érvényesítése miatt kiemelten fontos, hogy a jogalkotás ezen szakaszában párbeszéd alakuljon ki az érintettek közt" - idézte a közlemény Nyikos Attilát, a MEKH elnökhelyettesét.

A készülő jogszabály kötelező és közvetlenül alkalmazandó lesz Magyarországon. A termelők és fogyasztók hálózati csatlakozására vonatkozó Európai Bizottsági rendeletek kiemelten fontosak az uniós belső energiapiac működését meghatározó szabályok közül. A most készülő tervezetek célja, hogy élénkítsék a versenyt az Unió belső villamosenergia-piacán, és javítsák az ellátásbiztonságot, ezáltal elősegítve az Európai Unió 3. energiacsomagjában foglalt piacintegráció megvalósítását - áll a közleményben.

A MEKH tájékoztatása szerint a jogszabályalkotásba a nemzeti energiapiaci szabályozó hatóságokat is bevonják. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az iparági szereplőkkel való egyeztetést követően készíti el állásfoglalását a rendelettervezetekről.

"A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kiemelten fontosnak tartja, hogy az uniós szabályozásból fakadó kihívásokra a hazai iparág érdekeit szem előtt tartva keressük a megoldást. A hivatal nyitott a szakma véleményére" - mondta Nyikos Attila.

A közlemény szerint az egységes energiapiac megvalósítása fenntarthatóbbá, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a tagállamok villamosenergia-piacainak működését, és jó hatással van a villamos energia díjára. A megvalósításhoz szükséges kilenc jogszabály legkésőbb várhatóan 2015-ben lép hatályba. Az ezekben foglaltak betartását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogja felügyelni.

Megosztás a Google Pluson