Ázsia óvatoskodott

Az ázsiai tőzsdék pénteken vegyesen mozogtak. A régióban a kereskedők óvatosak voltak, többségük újabb amerikai makrogazdasági adatokra vár, hogy kiderüljön meddig tart még az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve által biztosított olcsó tőkeforrások időszaka.


Tokióban a japán Nikkei 225 tőzsdeindex 0,81 százalékkal, azaz 122,37 ponttal emelkedett és 15 299 ponton zárt. A tokiói tőzsdén kétnapos csökkenésnek lett vége úgy, hogy több befektető inkább csak passzív szemlélője volt a napi kereskedésnek, mert az amerikai pénteki munkanélküliségi adat előtt kivártak. A részvénypiacon egyes gépipari cégek és a közműszolgáltatók papírjai erősödtek, a bányaipari vállalatok és a lakossági pénzügyi szolgáltatók gyengültek.

Szöulban a dél-koreai Kospi tőzsdeindex 0,22 százalékot, azaz 4,36 pontot gyengült és 1980 ponton fejezte be a pénteki napot. Ezen a héten 3,2 százalékot gyengült a Kospi, így három hét után megtört a folyamatos emelkedés. A dél-korai tőzsde június vége óta ezen a héten teljesített a leggyengébben. Pénteken csak a technológiai cégek részvényei emelkedtek kicsit, miután a Naver Corp 5 százalékos erősödése megmozgatta a befektetők fantáziáját.

Sydneyben az ausztrál S&P/ADX 200 tőzsdeindex 0,23 százalékot, összesen 11,96 pontot gyengült és 5186 ponton zárt. Az sydney-i tőzsde ezen a héten 2,5 százalékot esett, egy hónapja folyamatosan gyengül. Heti szinten a bankok részvényei gyengültek a legjobban, és a National Australia Bank papírjai pénteken is 0,6 százalékot veszítettek értékükből. A Qantas ausztrál légitársaságnak is rosszul ment pénteken, a Standarad & Poor's hitelminősítő leértékelte a cég adósságát, ezért 3,7 százalékkal gyengült a részvényárfolyama.

A tokiói zárás idején még nyitva tartó kínai tőzsdék vegyesen mozogtak. A hongkongi tőzsde 0,40 százalékos erősödést, a sanghaji tőzsde 0,65 százalékos gyengülést mutatott. A befektetők Kínában valószínűleg óvatosak lesznek, nem kezdenek nagyobb üzletekbe, ugyanis a hétvégén érkeznek a kínai külkereskedelmi adatok, amelyeket hétfőn a legújabb inflációs jelentés követ.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson