Így látja a Fed az amerikai gazdaság helyzetét

Az amerikai gazdasági növekedésre adott jelzőn nem változtatott a Fed Bézs Könyve: az ütem továbbra is "szerény, mérsékelt". Az elemzés ugyanakkor sok pozitív fejleményt említ az amerikai gazdasággal kapcsolatban, negatívat viszont alig.

A Fed jelentése szerint növekedett a foglalkoztatottság az Egyesült Államok egyes részein októberben és november elején. A Fed arra számít, hogy a munkavállalók számában tapasztalt októberi növekedés novemberben is érezhető lesz. Erről pontosabbat azonban csak a pénteki kormányzati munkanélküliségi jelentés után lehet majd tudni. A Fed 7,2 százalékos munkanélküliségre számít.

A jelentés szerint 5 tagbank régiójában gyorsult a foglalkoztatás bővülése, míg a többieknél stabil maradt. Az adatok arra utalnak, hogy a Fed egyre közelebb kerül ahhoz, hogy rászánja magát a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának csökkentésére.

A feldolgozóipar bővülése folytatódott, a cégvezetők pedig a közeljövővel kapcsolatban optimisták. A kiskereskedők az ágazat teljesítményéről pozitív jelzéseket adtak, az ünnepi bevásárlással kapcsolatban pedig "reményteljesek, de óvatosak" - derül ki a Fed gazdasági jelentéséből. Októberben és novemberben kedvezően alakult a lakossági fogyasztás.

Az újautó-eladások mérsékelt, de erős volt, az agrárszektor helyzetét pedig általában véve kedvezőnek ítéli a Bézs Könyv.

A turizmus és az ingatlanpiacon szintén javuló tendenciákat látnak a Fed elemzői, az üzleti szféra is stabil növekedésre számít.

A bankszektor helyzete a Fed szerint stabil, növekszik a hitelek iránti igény, és könnyebb is kölcsönhöz jutni. Több régió a hitelezési felételek enyhüléséről adott hírt.

A riportban található néhány negatív megjegyzés azokra a szektorokra vonatkoznak, amelyek arra panaszkodnak, hogy nem találnak megfelelően képzett munkaerőt. A munkaerőfelvétel ugyanakkor továbbra is mérsékelt javulást illetve változatlanságot mutat mind a 12 Fed-régióban. Emellett a jelentésben aggodalomra okot adónak találták az Obamacare néven emlegetett egészségügyi reform, illetve más szövetségi szintű reform költségeit.

Szintén a negatívumok között található, hogy a Philadelphia és Cleveland régió feldolgozóipari cégei "konzervatívabb álláspontot" képviselnek a tőkekiadások kérdésében. Némi lassulás is tapasztalható volt az októberi 16 napos kormányzati leállás miatt.

Az elemzés szerint az inflációs nyomás nem jelentős, de több cég is jelezte, hogy aggódnak az amerikai egészségbiztosítási rendszer átalakítása miatt, mert attól tartanak, hogy ezzel emelkedni fognak a költségeik.

Forrás: Napi.hu
Megosztás a Google Pluson