Megelégelték a befektetők, elviszik a pénzüket

Az összes eszközosztály közül az árupiaci termékek voltak a legrosszabbul teljesítők az elmúlt két évben. A befektetők kezdik ezt megelégelni, folyamatosan vonják ki a tőkét az erre szakosodott alapokból, van aki szerint azonban a kitartás megérheti.

Miután az elmúlt két évben az árupiaci termékek voltak az egyik legrosszabbul teljesítő eszközosztály, a befektetők kezdik feladni, s kivonják pénzüket az ezeken alapuló befektetési konstrukciókból - írja a Financial Times. A csalódottak táborát gyarapítják a Wall Street elemzői, stratégák és befektetési tanácsadók, ahogy egyre kevésbé látszik, mitől is emelkednének a nyersanyagárak az évtizedes rally kifulladása után.

A befektetők csalódottsága hosszabb távon az árfolyamokra is visszahathat a lap szerint. Az árupiaci alapokba való befektetést általában három ok miatt ajánlják a tanácsadók ügyfeleiknek. Diverzifikáltabbá teszi a portfóliókat, kedvező, a részvényekéhez mérhető hozamokat biztosít és védelmet jelenthet az infláció ellen.


A diverzifikáció azonban egyelőre nem jött nagyon be, mivel a válság óta a nyersanyagárak egy jó ideig együtt mozogtak a többi eszközosztállyal. Ha a befektetők kockázatelutasítóbbak lettek, a részvényekkel együtt estek, ellenkező esetben velük együtt emelkedtek. Ez a korreláció idén szakadt meg látványosan, a a Dow Jones USB árupiaci indexe 10 százalékot esett idén, míg a globális részvényárfolyamok másfélszer ennyit mozdultak el, csak éppen pozitív irányban.

Eddig az elszabaduló infláció elleni védelemnek sem volt sok értelme. Bár a befektetői közösség egy jó része attól tartott, hogy a 2008 óta a világ pénzügyi rendszerébe a jegybankok által pumpált extra likviditás hatalmas inflációt gerjeszt, erre mindez idáig nem került sor.

Ráadásul az egyedi árupiaci termékek keresleti-kínálati viszonyai sem alakultak túl jól a vételekben ülő befektetők számára. A növekvő észak-amerikai olajkitermelés a jelek szerint ellensúlyozni tudta az iráni olajembargó árnövelő hatását, a kukorica és a szójabab piacán pedig a tavalyi rekordárak miatt megugró termelés járt ilyen hatással. Idén az S&P GSCO Commodity indexben szereplő 24 termékből 15 ára esett. Ezek a termékek nem túl jók az infláció ellen, de biztos menedéket sem nyújtanak baj esetén - mondta Frances Hudson, a Standard Life Investments szakértője.

A nagy befektetési bankok közül a régóta árupiaci termékekben hívők is kezdik feladni. A Barclay's stratégája szerint ezen termékek ára a következő időszakban elég gyengén fog muzsikálni, a Goldman Sachs pedig növekvő lefelé mutató kockázatokat lát. A Barclay's 912 hedge fund, saját számlás és céges kereskedő megkérdezésével készített felmérésében mindössze 6 százalék válaszolta azt, hogy 2014-ben az árupiaci terméke teljesítenek majd a legjobban.

A szektorban érdekelt alapkezelők és egyes elemzők szerint érdemes lehet azonban kontraindikátorként szemlélni a mostani helyzetet. A CoreCommodity management szakértője szerint például ha a részvénypiac helyesen áraz, akkor nagy gazdasági fellendülés előtt állhatunk, s ez magával hozza majd a nyersanyagárak masszív emelkedését is. A Schroders újranyitotta az árupiaci termékekre szakosodott, kizárólag vételi stratégiát folytató alapját. A befektetési bank szakértője szerint az ilyen típusú befektetés olyan mint egy biztosítás. Lehet, hogy most nem hoz sokat, de ha tényleg elszabadul az infláció, akkor már lehet, késő lesz beszállni. Az embernek nem akkor kell biztosítást kötnie, ha már ég a ház - jegyezte meg Christopher Wyke, a bank munkatársa.

Forrás: Napi.hu
Megosztás a Google Pluson