Mégis aláírta a költségvetést a román elnök

A román államfő tegnap este aláírta a jövő évi költségvetési törvényt, miután a kormány belement az üzemanyagok jövedéki adója felemelésének elhalasztásába.

Traian Basescu román elnök, aki korábban sem a Nemzetközi Valutaalap küldendő szándéklevelet, sem a parlament által elfogadott jövő évi költségvetési törvényt nem volt hajlandó aláírni, ez utóbbira tegnap mégis áldását adta - jelentette a Reuters. Ennek árát a kormánynak kell megfizetnie: kénytelen volt belemenni az üzemanyagokra kivetni tervezett, literenként 7 eurócentes jövedéki adóemelés bevezetésének elhalasztásába három hónappal - így emiatt január 1-től nem drágul a benzin Romániában.

Ezzel kellemetlen helyzetbe került Victor Ponta miniszterelnök, ugyanis az új, 4 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodás egyik eleme volt ez az adóemelés annak fejében, hogy az IMF belement a közalkalmazotti bérek növelésébe. Januárban érkezik Bukarestbe az IMF és az EU küldöttsége, amelynek mint Basescu mondta, majd ő fogja megmagyarázni, miért volna hiba ennek az adónak a bevezetése, és elérni, hogy arról végleg mondjanak le. Szerinte a három hónapos halasztás csak 600 millió lejjel (184,25 millió dollár) csökkenti a költségvetés tervezett bevételét, amit könnyen behozhatnak az iparra kivetett különadóból, aminek nagyságát alábecsülték.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: