Mínuszban zárt Amerika

A nyitást követően némileg elbizonytalanodtak az amerikai tőzsdék, az indexek lefelé vették az irányt, amiben szerepet játszhatott, hogy az ECB kamatdöntését követően Mario Draghi szavai elbizonytalanították a befektetőket. Jelentős elmozdulásokat azonban nem láthattunk a főbb indexekben, amelyek a kereskedést végül 0,5 százalék alatti mínuszban fejezték be.

A kereskedés végéig kitartott az enyhe pesszimizmus az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones és az S&P 500 0,4, a Nasdaq pedig 0,1 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. Annak ellenére, hogy több kedvező makroadat is érkezett, összességében kiváró hangulat uralkodott, nagyobb elmozdulásokat kevés instrumentumban figyelhettünk csak meg. Az egyik ilyen volt az arany, amely mostanra már közel 2százalékos mínuszba süllyedt.

A befektetőket elsősorban Draghi szavai bizonytalaníthatták el, aki az ECB mai kamatdöntését követően arról beszélt, hogy a kamatok legalább ilyen, vagy ennél alacsonyabb szinten maradhatnak a hosszútávon is, ugyanis a fellendülés rendkívül lassú és az inflációs nyomás gyenge. Draghi elmondta, hogy ez alkalommal is beszéltek a negatív ráta lehetőségéről.

Pedig az USA-ból kedvező makroadatok érkeztek a délután folyamán: múlt hét szombatig 23 ezer fővel 298 ezerre csökkent az újonnan regisztrált segélykérelmek száma az Egyesült Államokban - derült ki a munkaügyi minisztérium jelentéséből. Az adat jóval kedvezőbb a vártnál, a piaci konszenzus 322 ezer volt.

A vártnál sokkal jobban teljesített az amerikai gazdaság az idei harmadik negyedévben. A július-szeptemberi időszakban a várt 3 százalék helyett 3,6 százalékkal nőtt a GDP, miközben az előzetes adatok még 2,8 százalékos bővülésről szóltak.

Forrás: Napi.hu
Megosztás a Google Pluson