Erősebb gazdasági növekedést vár az idén Csehországban a bankszövetség

Az idén 1,9 százalékkal nő a gazdaság Csehországban, 2015-ben pedig a bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2,5 százalékra emelkedik - állítja a Cseh Bankszövetség (CBA) kedden nyilvánosságra hozott legújabb gazdasági előrejelzésében.

A bankszövetség anyaga szerint a cseh gazdaság tavaly az előzetes becslések alapján 1,3 százalékkal visszaesett.

A CBA októberben még az idei évre 1,6 százalékos, 2015-re pedig 2,4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt. 2013-ra 1,0 százalékos visszaesést valószínűsített.

A bankszövetség szerint a módosított előrejelzés alapvetően a cseh jegybank novemberi döntésének a következménye. A jegybank beavatkozására a korona árfolyama meggyengült: míg az intervenció előtt egy euró átlagban mintegy 26,50 koronába került, addig az intervenció után már mintegy 27,50-28,00 koronába.

"A jegybank döntése következményeinek átfogó értékelése még korai lenne. A korona meggyengülése azonban kétségtelenül megerősítette a kivitelt, amely az idén is a gazdasági erősödés húzóágazata lehetne" - jelentette ki Ludek Niedermayer, a CBA tudományos tanácsának elnöke.

A gazdasági erősödés ellenére a CBA úgy látja, hogy a munkanélküliségi ráta nem igen fog változni, és továbbra is 7,7 százalék körül fog mozogni. 2015-ben a szövetség 7,2 százalékos munkanélküliséget vár.

Az idei infláció mértékét 1,2 százalékra becsüli a bankszövetség.

A Cseh Bankszövetségben a CSOB, Ceská Sporitelna, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Komercní Banka, GE Money Bank és a Citybank tömörülnek.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: