Kínában nőttek a bérek a legmagasabb ütemben az ázsiai régióban tavaly

Az ázsiai régión belül Kínában nőttek legnagyobb mértékben a bérek 2013-ban, a kelet-ázsiai országban az idén is a fizetések emelkedése várható - a Hays nemzetközi tanácsadó cég jelentése szerint.

Az MTI tudósítójának eljuttatott felmérés alapján a bérek Kínában átlagosan 8,5 százalékkal nőttek 2013-ban. A cég statisztikái szerint a kínai munkaadók többsége, 54 százaléka 6-10 százalékkal fizetett többet az előző évhez képest dolgozóinak, 12 százalék pedig ennél is nagyobb mértékben, 10 százalék felett emelte a béreket.

A Hays jelentésében arra is rámutat: a kínai munkaerő-piac átalakulóban van, a termelőiparról egyre inkább a szolgáltatói szektorra terelődik át a hangsúly, ez pedig a fizetések alakulásában is megmutatkozik. A rendkívüli növekedést mutató elektronikus kereskedelem vagy a szintén felfutóban lévő digitális marketing ágazatokban például a 20-30 százalékot is elérheti a bérek emelkedése.

Kína ezzel kiemelkedik a régiós országok közül, amelyekben az átlagos béremelkedés 6 százalékos, vagy annál alacsonyabb volt 2013-ban - írja a Hays.

Nemzetközi elemzők az idei évre vonatkozóan is jelentős növekedést várnak Kínában. A Hays felmérése szerint a munkaadók csaknem kétharmada idén is 6-10 százalékkal fizetne többet alkalmazottainak, a J. P. Morgan Chase amerikai óriásbank szakemberei 10, a Bank of America hongkongi részlegének elemzői ennél magasabb, átlagosan 11 százalékos béremelkedést  valószínűsítenek.

Az emelkedés mértéke ugyan jelentős mértékben meghaladja az amerikai vagy európai adatokat, kínai mércével mérve ugyanakkor évek óta lassulást mutat. A központi statisztikai hivatal 2013 egészére vonatkozóan még nem tett közzé adatokat, annak első félévében ugyanakkor 11 százalékos béremelkedést jelentett. Ez az arány a városi fizetések körében 2012-ben még éves bázison 11,9, 2011-ben 14,4 százalék volt.

Forrás: MTI/polusonline.com

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: