Az oroszok nem adják el a Dunaferrt

Nem fogadták el a magyar kormány ajánlatát az ISD Dunaferr Zrt. orosz tulajdonosait tömörítő Vnyesekonombank (VEB) képviselői a csütörtöki tárgyalásokon, miután Varga Mihály kérdésére, hogy eladnák-e a kohót egyértelmű nemmel válaszoltak, konkrét vételi ajánlat így el sem hangzott - írta a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke - korábbi dunaújvárosi fideszes képviselő -  elmondta: az orosz fél egyértelművé tette, hogy Magyarországon Kelet-Közép-Európa legversenyképesebb vasgyárát szeretnék létrehozni. Ennek érdekében aláírták az első számú kohó felújításáról szóló szerződést. Az elnök beszámolója szerint azt ígérték, hogy a gyáregység augusztus 20-ig elkészül. (Korábban a magyar kormány a Vasmű megvásárlását tervezte, miután a tulajdonosok a költségek csökkentése érdekében tömeges létszámleépítésbe kezdtek.)

Dorkota Lajos szerint ezzel megnyugodhatnak a dunaújvárosiak, hiszen, ha elkészül a kohó, akkor 3500 ember munkahelye marad meg. Megtudták, hogy már nincs szó a korábbi 1500 fős létszámleépítésről, a legutóbbi megállapodásban szereplő 400 főn felül újabb embereket nem küldenek el a vasműből - mondta az energiahivatal elnöke.

Hozzátette: látható, hogy az oroszok nem pénzben, hanem rendszerben gondolkodnak, a találkozón nagyon elszántak voltak abban a tekintetben, hogy újabb fejlesztésekkel növeljék a gyár színvonalát.


Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: