MOL és Turkish Petroleum fúzió

A Mol mai bejelentése szerint értékesíti az oroszországi Volga-Ural régióban lévő területek termelési licenszével rendelkező cégének kisebbségi részesdését a Turkish Petroleum részére.


A Mol hamarosan értékesíti a BaiTexLLC  részesedésének 49 százalékát a Turkish Petroleum Corporation részére - jelentette be az olajipari társaság a BÉT honlapján. A lépésre a társaság portfolióoptimalizációs programjával összhangban kerül sor, a BaiTex az oroszországi Volga-Ural régióban található Baituganskoye mező és a Yerilkinsky blokk kutatási-termelési licenszek a tulajdonosa.

Az ügylet végső zárása a következő hónapban várható. Az értékesítés összhangban van a Mol hosszú távú portfóliókezelési, valamit kockázat megosztási stratégiájával. A magyar olajcég ennek megfelelően kezdeményezte a megfelelő partner bevonását a BaiTex vállalatba - áll a közleményben.

A Mol még 2006 végén szerzett részesedést a BaiTex-ben, és az ezt követő mezőfejlesztési programok eredményeként közel duplájára tudta növelni a terület könyvelt, úgynevezett 2P készletét 2011 év végére. A tranzakció eredményeként a MOL-csoport SPE 1P és 2P készlete várhatóan 37 illetve 54 MMboe-val fog csökkenni - áll a közleményben.

A Bautigan mező 2013-as átlagos termelése 6,6 ezer hordó egyenérték volt 2013-ban. A Mol, mint a BaiTex vállalat 51 százalékos tulajdonosa továbbra is operátor marad. Összhangban a Mol számviteli politikájával, a zárást követően a BaiTex az új tulajdoni hányadnak megfelelően kerül majd konszolidálásra.

A TPAO BaiTex befektetésén túlmenően a TPAO és a Mol aktív párbeszédet folytat annak érdekében, hogy további potenciális upstream együttműködési lehetőségeset találjon és megalapozva a jövőbeni stratégiai partnerséget, mely kiaknázhatja a TPAO és a MOL-csoport meglévő, jelentős nemzetközi olajipari pozícióit. A Mol továbbra is elkötelezett oroszországi működésének folytatása mellett, és megfelelő pénzügyi rugalmassággal rendelkezik, hogy újra befektessen olyan ígéretes upstream eszközökbe, melyekkel a jövőben további növekedést érhet el - hangsúlyozta a társaság.

Ez a lépés teljesen összhangban van a portfólió megújítási programunkkal. Egyúttal örömünkre szolgál, hogy a TPAO-t nem csak a Baituganprojekt tulajdonostársaként üdvözölhetjük, hanem egyúttal, mint új partnerünket is - mondta Alexander Dodds a Mol-csoport Kutatás-Termelés Divíziójának ügyvezető igazgatója.

Ez a partnerség jóval túlmutat a mostani tranzakción, mivel mindkét társaság határozott szándéka hosszú távú, erős és aktív kooperáció kiépítése. Terveink szerint közösen aknázunk ki kutatás-termelési lehetőségeket, részben, hogy mérsékeljük a kockázatokat illetve, hogy a cégeink közti aktív tudástranszfert érdekében. Ezen törekvésünk más régiókra, illetve Oroszországra is kiterjed, mely továbbra is kulcsfontosságú terület a Mol számára - tette hozzá.

TPAO a Török Köztársaság nemzeti olajvállalata, székhelye Ankarában található. 1954-ben alapították szénhidrogén kutatás, fúrás, termelés és értékesítés tevékenység ellátására. Jelenleg három törökországi telepen (Batman, Adiyaman és Thrace) és hat nemzetközi képviselettel, hozzávetőleg 5000 alkalmazottal folytat tevékenységet. A TPAO 60 éves tapasztalattal rendelkezik az olajiparban, és folyamatosan keresi a fejlesztések lehetőségét olyan szénhidrogénben gazdag területeken, mint a Kaszpi-tenger térsége, Oroszország, a Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika. Az upstream projekteken túl a TPAO földgáztározó és csővezetékes szállítási projektekkel valamint olajértékesítéssel is foglalkozik.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: