A borágazat erősítését szorgalmazzák Európában

Az európai borágazat további erősítése, a borturizmusban rejlő lehetőségek jobb kihasználása és a fiatal borászok képzésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésének (AREV) francia elnöke csütörtökön Pécsett.

Jean-Paul Bachy a 75 régiót tömörítő szervezet vezetőségi ülésén hangsúlyozta: az európai bor versenyképessége érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségi termelésre és a fejlődésre.

Az elnök kitért arra, hogy, az AREV ellenzi a szőlőtelepítési jogok túlzott liberalizációját. Bár elfogadják az Európai Bizottság döntését, hogy a jövőben egy százalékkal nőhet a szőlőterületek nagysága az Európai Unióban, szeretnék elérni e folyamat megfelelő ellenőrzését, illetve azt, hogy a fogyasztók továbbra is tudhassák, az általuk fogyasztott bor hol, milyen eljárással készült.

Jean-Paul Bachy az Európai Uniónak a Egyesült Államokkal a kereskedelmi kapcsolatok szabadságáról folytatott tárgyalásairól szólva reményét fejezte ki, hogy Európa védeni fogja a borászat érdekeit.

Az elnök fontos feladatnak nevezte, hogy az egyre népszerűbb borturizmusra támaszkodva a turisták figyelmét a minőségi borok fogyasztása mellett a pincészetek környezetében található rendkívül értékes kulturális örökségre is felhívják. Ez ugyanis élénkítheti az egyes térségek gazdaságát, jövedelemhez juttathatja az ott élőket.

Úgy vélte, komoly lehetőségek vannak a környezetet kímélő biogazdálkodás és a borászati melléktermékek kozmetikai, vagy gyógyszeripari hasznosítása terén is. Utóbbira példaként hozta fel, hogy Champagne-ban kutatólaboratórium működik, valamint kutatócsoport dolgozik a lehetséges megoldásokon.

Az elnök az európai borászat fejlődése érdekében szükségesnek nevezte a fiatal borász szakemberek magas színvonalú képzését. Mint mondta, ahhoz, hogy az újabb borász nemzedékek megállják a helyüket a nemzetközi piacon, lehetőséget kell kapniuk az utazásra, idegen nyelvek tanulására, más országok jó gyakorlatainak elsajátítására.

Tiffán Zsolt borász, a Baranya megyei közgyűlés fideszes elnöke azt mondta: Európának minőségi termékekkel kell megjelennie a borok piacán, Magyarország pedig egyetért az érvényben lévő, a tömegtermelést megakadályozó európai uniós szabályozással.

A politikus nagy elismerésnek nevezte Baranya megye szempontjából, hogy az AREV ezúttal Pécsett tartja vezetőségi ülését, amelyen kilenc ország képviseletében borászok és szakpolitikusok vitatják meg az ágazat aktuális kérdéseit.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: