A csőd szélén egy kínai ingatlanfejlesztő vállalat

Sanghaj - Csőd közeli helyzetbe jutott egy ingatlanfejlesztő cég Kínában - jelentette a helyi sajtó. Szakértők szerint az eset csak azért nem okoz nagyobb megrázkódtatást a piacon, mert a vállalat helyi szinten, a kelet-kínai Zhejiang tartományban volt aktív.

A Zhejiang Xingrun Real Estate ingatlanfejlesztő 2,4 milliárd jüannal (89 milliárd forint) tartozik tizenöt kínai banknak, és további 1,1 milliárd jüannal (40 milliárd forint) "más hitelezőknek". Ez utóbbiak minden bizonnyal magánszemélyek, egyes sajtóértesülések szerint csaknem százan vannak. A sina.com hírportál szerint a cégvezetőt, fiát és a vállalat jogi képviselőjét letartóztatták.

A kínai ingatlanpiac a lehűlés jeleit mutatja. Január után februárban is lassult az árak növekedése a 70 legnépesebb kínai nagyvárosban. Szakértők már korábban is arra figyelmeztettek, hogy a gazdaság lassulásával nagy veszélynek van kitéve a korábban évente rendre kétszámjegyű mértékben növekvő és sokszor tényleges kereslet nélküli építkezésekkel teli kínai ingatlanpiac.

Ahogy a megrendelések visszaesnek és szűkül a hitelfelvételi lehetőség, számos más vállalatra várhat csőd - írta a kínai sajtó.

Az ország március elején szenvedte el első csődjét a vállalati kötvénypiacon: a sanghaji Chaori napelemgyártó nem tudta visszafizetni 14,7 millió dolláros tartozását. Li Ko-csiang miniszterelnök az eset után úgy fogalmazott: a kínai pénzügyi rendszer liberalizációjával a jövőben több vállalati csődeljárás várható, a kormány ugyanis - a korábbi gyakorlattól eltérően - nem lép fel majd minden esetben, hogy kisegítse a bajba jutott cégeket.

A pekingi vezetés ugyanakkor nem fogja hagyni, hogy az esetleges csődök a teljes pénzügyi rendszert veszélyeztessék - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: