Az ÁKK dollárkötvény kibocsátás szervezésére adott megbízást

Budapest - Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) amerikai dollárban denominált benchmark kötvénykibocsátás megszervezésére mandátumot adott a BNP Paribas, a Citi, a Deutsche Bank Securities és JP Morgan Securities pénzintézetnek - tudatta az MTI-vel kedden az adósságkezelő.

A Reuters Londonból keltezett és a szervezőkre hivatkozó jelentése szerint ismét egy öt- és egy tízéves futamidejű kötvény kibocsátásáról lenne szó. Az ötéves kötvény kamatfelára 278,5, a tízévesé  312,5 bázispont körüli mértékben haladná meg a hasonló futamidejű amerikai államkötvény hozamát.

A londoni jelentés szerint még kedden várható a kötvény árazása és kibocsátása is.

Magyarország legutóbb tavaly november 18-án bocsátott ki 2 milliárd dollár összegű 10 éves futamidejű kötvényt 5,75 százalékos fix kamattal, amelynek hozama 3,25 százalékponttal haladta meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvényét. 

Azt megelőzően tavaly februárban bocsátott ki az ÁKK a mostanihoz hasonló kettős kötvénysorozatot. Az 1,25 milliárd dollár összegű 5 éves futamidejű, 4,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 3,35 százalékponttal, a 2 milliárd dollár összegű, 10 éves futamidejű, évi 5,375 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 3,45 százalékponttal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvényekét. 

A legközelebb lejáró kötvény visszafizetése május 6-án válik esedékessé, amikor egy ötéves futamidejű fél milliárd angol font értékű 5,5 százalékos kamatozású kötvénycsomag jár le. Júliusban egymilliárd euró, szintén ötéves kötvény jár le, amelynek kamata 6,75 százalékos.

Az ÁKK legfrissebb hozzáférhető adatai szerint a központi költségvetés bruttó adósságának mintegy 41 százaléka a devizában denominált kötvény- és hiteladósság, amelynek január végi állománya 9341 milliárd forint (30 milliárd euró) volt.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: