Egészségügyi szolgáltatóba invesztál a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

Budapest - Két lépcsőben összesen 230 millió forintot fektet be a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a telemedicina szolgáltatás területén működő Promeditcom Kft.-be - jelentették be a megállapodást bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
 
A székesfehérvári társaság a páciensek által használt egészségvédelmi, egészségügyi készülékek mérési adatainak gyűjtésével és feldolgozásával képes lesz költséghatékony távgondozást biztosítani számukra.

Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célnak tekinti az innovatív, exportképes kis- és középvállalkozások (kkv) támogatását, ezek közé tartoznak a hazai orvosi, egészségügyi, biotechnológiai vállalkozások is. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap bővülő egészségügyi portfóliója tőkét juttat az önálló fejlesztéssel bíró kkv-knak, ami az egészségipari kezdeményezések támogatása mellett a foglalkoztatás bővítését is segíti - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2011 januárja óta több mint 4 milliárd forintot helyezett ki a kockázatitőke-piacon.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy az alap meghatározott idő után hozammal kapja vissza a pénzét, amit újra befektetnek, így az uniós forrás Magyarországon marad.

A 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban a Magyarország rendelkezésére álló több mint 7200 milliárd forint 60 százalékát fordítják majd közvetlen gazdaságfejlesztésre. Pénzügyi eszközök, visszatérítendő támogatások formájában 721 milliárd forint jut a magyar gazdaságba - emlékeztetett Komoróczki István.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap létrehozásával a magyar kis- és középvállalkozások valós problémáinak megoldására kívántak működőképes programot kialakítani - hangsúlyozta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az eddig kihelyezett mintegy 4 milliárd forint 37 magyar vállalkozás fejlődéséhez biztosított forrást. A cégek 73 százaléka hajt végre valamilyen innovációt. Az eddigi döntések összesen 1820 új munkahely létrehozását segítették - ismertette az elnök- vezérigazgató.

Kiemelte azt is: a magyar kkv-k átlagosan 10 százaléka exportál, a támogatottak között ez az arány 50 százalék.

Az alap működése a privát befektetéseket is ösztönzi, eddig mintegy 1,3 milliárd forintnyi privát tőkét mozgatott meg - mutatott rá.

Csuhaj V. Imre elmondta azt is: a jelenlegi a hatodik befektetés az egészségügyi portfólióban. Azért választották a Promeditcom Kft.-t, mert magyar szellemi termék, magyar tudás és magyar gyártás van mögötte, tovább tud lépni a magyar piacon, de van nemzetközi piaca is - hangsúlyozta.

Az időben rendelkezésre álló pontos egészségügyi adatok életet menthetnek. A közeljövőben a távgondozás, a telemedicina a legtöbb krónikus, hosszan tartó megbetegedés kezelésének legelfogadottabb eszköze lesz - hívta fel a figyelmet Mezei Rudolf, a Promeditcom ügyvezető igazgatója.

Az általuk kifejlesztett távgondozási rendszer új, de a gyakorlatban már működik, több ezren használják sikeresen - mondta el.

A tőkeforrással a társaság mintegy tízezer, a diagnosztikai eszközök adatait továbbító és elemző eszköz hazai legyártatását kezdheti meg.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: