Elhagyja a svéd Candyking Magyarországot

Bezárja magyarországi, szlovákiai és csehországi cégeit a kimért édességek forgalmazásával foglalkozó svéd Candyking, a régióban a továbbiakban csak a lengyel piacra koncentrál.

David Von Laskowski, a Candyking elnök-vezérigazgatója azzal indokolta a kivonulást, hogy az utóbbi néhány évben az európai élelmiszer-kiskereskedelmet az árnyomás és az élesedő verseny határozta meg, így természetes, hogy erőforrásaikat oda összpontosítják, ahol a legnagyobb növekedési potenciál látszik. A cseh, a szlovák, a magyar, a bolgár és a román piacokat a jövőben a Candyking exportágazata szolgálja ki, az érintett országokban a vállalkozásokat 2014 április 30-áig számolják fel. (Fotó: Candyking.com)

A döntés annak fényében nem meglepő, hogy az elmúlt év első kilenc hónapjában a régió tízmillió svéd koronás EBIT-veszteséget termelt.

A Candyking legutóbbi gyorsjelentése is kitért arra, hogy bár az értékesített mennyiség 5,1 százalékkal nőtt, a bevétel pedig 0,2 százalékkal 1,29 milliárd koronára emelkedett, a közép- és kelet-európai piacokon elszenvedett veszteség az EBIT-eredményt 10,2 millió koronával rontotta le. Az EBIT ennek ellenére 16,5 százalékkal nőtt év/év alapon, 69,5 millió svéd koronára, a nettó veszteség pedig 19,8 millóról 33,8 millióra. A Candyking több mint tízezer kiskereskedelmi egységben van jelen, mintegy ezer főt foglalkoztatott és 1,75 milliárd svéd korona (61,3 milliárd forint) árbevételt ért el.

Visszatérve az itteni leányvállalathoz, a 2011 novemberében alapított Candyking Kft. a Céginfo.hu adatai szerint 2012-ben 41 milliós saját tőkével 85,4 millió forint nettó árbevételt ért el, amiből 73,4 millió forint anyagjellegű ráfordítás, 9,9 millió forint személyi jellegű és 3,5 millió forint egyéb ráfordítás eredményeként másfélmilliós üzemi veszteség jött ki. A pénzügyi műveleteken 0,8 milliós mínusz keletkezett, az adózott veszteség 2,4 millió forintot tett ki. A kft. 100 százalékos tulajdonosa a Candyking International AB, a vezető tisztségviselők egytől-egyig az anyacégtől érkeztek.Laskowski korábban arra is utalt, hogy távozna a társaságtól, miután tavaly decemberben - legalábbis átmenetileg - füstbe ment az a terv, hogy a Candykinget tőzsdére vigyék. A vezérigazgatói posztot március 1-től Fredrik von Oelreich veszi át. Az 1984-ben alapított Candyking Holding AB 76,2 millió dollár értékben vezette volna be részvényeinek 49 százalékát a NASDAQ OMX Stockholm börzére, de a terveket keresztülhúzta az a termeléskiesés, amely két beszállítójának üzemeiben történt, miután az érintett egységekben tűz ütött ki.

Az akkori közlés szerint bár a Candyking hosszú távú profitkilátásait a sajnálatos események nem érintik, rövid távon jelentenek akkora bizonytalanságot, hogy egyelőre lemondjanak a tőzsdei jelenlétről. A tőzsdei bevezetésből befolyó pénzt a céget 2008 óta tulajdonló két befektetési cég, az Accent és az EQT a Candyking adósságainak csökkentésére és felvásárlásokra fordította volna, illetve fenntartotta annak lehetőségét, hogy megfelelően erős befektetői érdeklődés esetén további 33 százalékot is piacra dobjon.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: