Mérnökkamara: a megfelelő előkészítésnek kulcsszerepe van az uniós projektekben

Budapest - A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke szerint a megfelelő előkészítésnek kulcsszerepe van az európai uniós projektek sikerében, és ebbe a folyamatba a sikeres magyar mérnöki kis- és közepes vállalkozásoknak kellene bekapcsolódniuk.
Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke az MTI-nek elmondta: az MMK tavaly nyár óta dolgozik azon, hogy hogyan lehetne az új, 2014 és 2020 közötti időszakban rendelkezésre álló uniós forrásokat minél eredményesebben felhasználni. Bár a kamara egyetért az uniós programok lebonyolításának alapelveiről szóló kormányhatározat számos, az egyszerűsítés és az átláthatóság irányába mutató pontjával, azzal ugyanakkor nem, hogy a tervezést a kabinet bizonyos területeken állami szolgáltatásként kívánja megoldani.

A határozat szerint "a nagy infrastrukturális projektek, valamint az állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlanberuházások esetében, a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg".

Barsiné Pataky Etelka kiemelte: az MKK ezen a héten harmadik workshopját szervezte az uniós támogatások sikeres felhasználásának előkészítése érdekében, és azt kívánta bemutatni a kormánynak, hogy nem lenne megoldás a problémákra a tervezés államosítása. A kamara azt szeretné, hogy a beruházási folyamatba bekapcsolódhassanak a kamara által minősített mérnök-tanácsadók - hangsúlyozta az elnök.

Barsiné Pataky Etelka kitért arra is, hogy folyamatosan egyeztetnek a témában a Miniszterelnökséggel, bekapcsolódtak azokba a munkacsoportokba, amelyek az idén kezdődött tervezési időszak intézményrendszerével, eljárásrendjével foglalkoznak, így reméli, hogy megállapodásra jutnak.

A harmadik workshopon a projekt előkészítés, a  tervezés és a tervellenőrzés német és magyar gyakorlatát vitatták meg német szakértőkkel. Az MKK elnöke szerint egy sikeres projekthez a megfelelő előkészítés mellett arra is szükség van, hogy a terveket készítő szakember végig tudja követni a projektet. Németországban számos olyan "segédeszköz" van a beruházási folyamatban, amely világosan leírja, hogy kinek mi a feladata, és részletes költségelemzés is készül, aminek alapján már az előkészítő fázisban meg tudják becsülni a projekt költségét - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ezt a magyar gyakorlatba is át lehetne ültetni.

Az MMK elnöke bízik abban, hogy sikerül meggyőzni a kormányt arról, hogy a mérnöki kis- és közepes vállalkozások olyan értéket jelentenek Magyarország számára, "amelyet kár lenne veszélybe sodorni".

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: