NFM: nélkülözhetetlen a digitális írástudás

Budapest - A 15 év feletti magyar lakosság 42 százaléka még soha nem használta az internetet, pedig a digitális írástudás ma már a munkaerőpiacon való elhelyezkedés és az egyéni életminőség szempontjából is nélkülözhetetlen - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint ezt hangsúlyozta Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár egy csütörtöki budapesti szakmai konferencián.
 
 probléma kezelésére életre hívott eMagyarország-pontokból jelenleg mintegy 1600 működik, többségük az 5000 alatti lélekszámú településeken. A felmérések alapján a hálózat egységeit hetente 50-60 ezren látogatják - ismertette a helyettes államtitkár.

A tárca közleménye szerint Solymár Károly Balázs azt is elmondta: a hálózati feltételek ugrásszerű javulása ellenére a háztartások harmadában még mindig nem fizetnek elő az internetre. Ennek okai túlnyomórészt már nem az anyagi lehetőségekben keresendők, hanem belső, tudásbeli és motivációs tényezőkben.

A helyettes államtitkár szerint a gátak lebontásáért sokat tudnak tenni a mindenki számára nyitott könyvtárak, az infokommunikációs eszközöket és tartalmakat jól ismerő könyvtárosok. A könyvtárak jelentőségét a közhiedelemmel szemben nem csökkenti, hanem növeli a digitális világ - hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy 467 eMagyarország pont könyvtárban működik, az együttműködés a kezdetektől kiváló.

Az NFM tájékoztatása szerint az Informatikai és Könyvtári Szövetség egyhetes országos rendezvénysorozatán országszerte csaknem kétezer program várta a közönséget. A Könyvtári Fiesta hét napja alatt összesen 470 település több mint 500 regisztrált intézményének programjaira látogathattak el az érdeklődök.

 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: