Töretlenül nő a kínai jüan népszerűsége a nemzetközi kereskedelemben

Töretlenül nő a kínai jüan népszerűsége a nemzetközi kereskedelemben, a nem szabadon átváltható jüan használata ugyanakkor továbbra is korlátozott.

A kínai Cajcsing gazdasági és pénzügyi napilap beszámolója szerint a nemzetközi fizetések területén a jüan februárban a világ hetedik legtöbbet használt valutájává lépett elő: a kínai fizetőeszköz a hónap során megelőzte a svájci frankot, ugyanakkor továbbra is az amerikai dollár, az euró, a font, a jen, a kanadai és az ausztrál dollár mögé sorolódik.

A jüan használata az elmúlt években - Kína gazdasági súlyának emelkedésével - jelentős mértékben növekedett. A kínai valuta 2012 januárjában még a 20. legtöbbet használt valuta volt, 2013 szeptemberére pedig a 14. helyre lépett előre a SWIFT nemzetközi pénzügyi szolgáltató cég statisztikái szerint.

A vezető valutákkal összehasonlítva ugyanakkor a jüan továbbra is csupán kis szereplő a nemzetközi kereskedelemben. Piaci része jelenleg 1,4 százalék körül alakul, miközben a legtöbbet használt valuta, az amerikai dollár részaránya több mint 36 százalékos. A jüant Kínában, Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, az Egyesült Államokban, Európában pedig az Egyesült Királyságban, Franciaországban használják a legtöbbet.

Az elemzők szerint használata a jövőben is gyors léptékben terjed majd, a Standard Chartered bank egy korábbi elemzése szerint a kínai fizetőeszköz az évtized végére a világ negyedik vezető valutájává lép elő. A svájci UBS bank hongkongi ágának közgazdászai a jüan részleges konvertibilissé tételét a következő 3-5 évben valószínűsítik, ami kereskedelmének a korábbinál is nagyobb térnyerését hozhatja magával.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: