Zalában 13 871 volt az álláskeresők száma januárban

Zala megyében január végén 13 871 volt a regisztrált álláskeresők száma, ami  december óta nem változott jelentősen, míg a korábbi években az év első hónapjában átlagosan 15-20 százalékkal nőtt - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.

Az elmúlt években az idényjellegű, szezonális foglalkoztatás megszűnése miatt sokan váltak álláskeresővé az év első hónapjában, és a közfoglalkoztatásban résztvevők közül is nagy számban kerültek vissza átmenetileg a nyilvántartásba. Az idén viszont folytatódott a közfoglalkoztatás, és ezzel párhuzamosan több mint ezerrel bővült a létszám.

A munkaügyi központ adatai szerint január végén csaknem 5,4 ezerrel (mintegy 28 százalékkal) kevesebb álláskeresőt regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában. A megye valamennyi térségében lényegesen kevesebb álláskeresőt tartanak nyilván a kirendeltségeken. A legnagyobb mértékű, csaknem 40 százalékos csökkenést Zalaszentgrót és Letenye térségében mérték.

Október óta a pályakezdők száma is folyamatosan mérséklődik. Januárban az álláskeresők mintegy 10 százaléka (összesen 1445 fiatal) volt pályakezdő.

Január végén a munkanélküliségi ráta 10,6 százalék volt a megyében, 3,9 ponttal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A legalacsonyabb, 10 százalék alatti a mutató Keszthely, Lenti és Zalaegerszeg térségében.

A munkáltatók 750 (ebből 660 nem támogatott) új álláshelyet jeleztek a kirendeltségeken. A legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kerestek, és 15 főt meghaladó nagyságrendben ajánlottak munkát mechanikai gépösszeszerelők, bolti eladók, forgácsolók, pénzügyi tanácsadók, összeírók, kárpitosok, tehergépkocsi-vezetők és szakácsok számára. 

Januárban csaknem 2,1 ezer álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, közülük 150-en első alkalommal szerepelnek a nyilvántartásban. Az ismételten álláskeresővé váló emberek 60 százaléka egy éven belül vált újra munkanélkülivé, 16 százalékuknál pedig már 4 évnél is hosszabb idő eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta.

A belépőkkel közel azonos számban (közel 2,1 ezren) kerültek ki a nyilvántartásból. A hónap során több mint 1,6 ezer ember tudott elhelyezkedni, nagy részük támogatott foglalkoztatás keretében, közel 400-an pedig az elsődleges munkaerőpiacon találtak munkát.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: