Csányi: ha már nem okozna örömet ez a szék, akkor nem ragaszkodnék hozzá

A magyar gazdaság csak aktív és egészséges bankszektorral képes nőni - véli Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki mind a banknál, mind a Mol-nál, mind az MLSZ élén folytatni kívánja munkáját.

Remélem, hogy a következő négy év kevesebb konfliktust hoz - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. első embere a Figyelőnek adott interjúban. A bankvezér szerint mivel az ország elérte a középtávon fenntartható 3 százalék alatti GDP-arányos áht deficitet és kikerült a túlzottdeficit-eljárásból, a fundamentumok jók, most az az elsődleges, hogy nőjön a gazdaság. Ehhez pedig bankszektor is kell. Lehet szeretni, vagy nem szeretni a bankokat, de egyetlen gazdaságban sem képzelhető el növekedés, aktív és bővülő bankszektor nélkül.

Minden potenciálisan eladó magyar hitelintézet megnézünk - fogalmazott a bankár. Elmondása szerint egy helyen már a vége felé tartanak a tárgyalások és nem nagyon jutnak közös nevezőre az eladóval. Máshol pedig még a tárgyalások előtt vannak, de azt már tudják, hogy eladó lesz az intézet.
Más kérdés, hogy a devizahitelesek kérdése még nincs megoldva, még jöhetnek intézkedések. Abban bízom, hogy az állam, a bankok és az ügyfelek egyaránt kiveszik a részüket a teherviselésből. A magyar bankszektor is szeretne túl lenni ezen a problémán, nekünk sem jó, hogy mindig a fejünk felett lebeg egyfajta fenyegetettség. Az árfolyamgát hatékony és hasznos eszköz, remélem nagyobb szerepet kap a helyzet rendezésében - fogalmazott a bankár.

A politikusok csak mondják a magukét

Láthatóan sokan politikai céllal szidják a bankokat - mondta Csányi, aki szerint ez olyan, mint amikor a focimeccsen az egyik csapat ultrái zrikálják a másik csapat szurkolóit. A politikusok bankokat minősítő kijelentéseit nem kell a politikán túl értelmezni. Amíg a politikus zsebében ott lapul a hitelkártya, a bankban pedig számlája, betéte vagy hitele van, addig valójában nem is utálja a bankokat. Üzleti szempontból persze ez a politikai kommunikáció nekünk nem előnyös, de aki banki szolgáltatást szeretne igénybe venni, az úgyis bemegy a bankba, akkor is, ha szidnak minket, aki meg nem akar banki szolgáltatást, az akkor se fog, ha dicsérnek. Másrészt nekünk is megvan a lehetőségünk, hogy nyilvánosan minősítsük a politikát vagy a politikusokat - tette hozzá az OTP elnök-vezérigazgatója.

Nem érez hátrányos megkülönböztetést

Úgy gondolja, hogy az OTP "semleges pályán fut", a kormányzat részéről nem érez hátrányos megkülönböztetést, de előnyben részesítést sem. Azt is hozzátette azonban, hogy "ha az állam próbál a piaci folyamatokba beavatkozni és ügyfélcsoportokat ide-oda mozgatni, az azt jelenti, hogy nem-piaci kockázatok jelennek meg. Ezt ellenséges lépésnek tekinteném, de még ebben az esetben sem tartok attól, hogy az OTP helyzete megrendülne."

Minden posztján maradna

Még a gondolataimban sincs benn a változás - mondta az esetleges távozásáról a 61 éves bankvezető, hozzátéve: "annyi mindent tudnék még csinálni az életben, ha nem már nem okozna örömet ez a szék, akkor nem ragaszkodnék hozzá. De erről  szó sincs, hosszú távra tervezek."

Ezzel együtt a tervei között szerepel középtávon a zökkenőmentes utódlás megvalósítása. Csánnyi kissé ironikusan annyit tett ehhez hozzá, hogy " a tervek nem mindig valósulnak meg, de remélem, hogy ezt sikeresen meg tudom oldani, ha itt lesz az ideje" - derül ki a Figyelő cikkéből.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: