Hitelkihelyezés: romlottak a kilátások az eurózónában

A korábbi előrejelzésekhez képest romlottak a hitelkihelyezési kilátások az eurózónában, csak 2015-től várható jelentősebb fellendülés - mutat rá az EY legfrissebb iparági gyorsjelentése.

Az EY a korábban előre jelzett 1,4 százalékkal szemben már csak a vállalati hitelek 0,5 százalékos növekedését prognosztizálja 2014-re az eurózónában. Seregdy Tamás, az EY üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatója szerint a visszaesés hátterében elsősorban az áll, hogy a pénzintézetek a vártnál is nagyobb óvatossággal készülnek az Európai Központi Bank (EKB) eszközminőségi felülvizsgálatára, az úgynevezett AQR-ra. Úgy véli, a cégeknek a banki hitelezés visszafogott bővülése miatt továbbra is érdemes akár alternatív finanszírozási formákat is fontolóra venniük, ha külső pénzügyi forrásra van szükségük.

A vállalati hitelkihelyezés mértéke az EY gyorsjelentése szerint az idei 0,5 százalékos bővüléssel elérheti a 4,4 milliárd eurót az eurózónában. A várakozások szerint jövőre már jelentősebb, 3,8 százalékos felfutással lehet számolni.

A vállalatival azonos mértékű bővülés várható idén a lakossági hitelek piacán is, 2015-ben pedig 2,9 százalékos lehet a növekedés ezen a területen. A lakáshitelek piaca az idén 1,5 százalékkal, jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a valutaunióban.

A tavalyi 8 százalékos tetőzés után idén 7,6 százalékra mérséklődik a nem-teljesítő hitelek aránya az eurózónában. A tendencia jövőre is folytatódik majd, 2015-ben 6,7 százalékra csökkenhet az arányuk, ennek köszönhetően pedig jelentősen javulhat a banki eszközállományok minősége a következő években.

További pozitív változást jelent, hogy kétéves visszaesés után az idén 4,2 százalékkal növekedhetnek a bankok működési bevételei az eurózónában, jövőre pedig a bővülés mértéke megközelítheti a 8 százalékot - mutat rá az elemzés.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: