3 százalékot csökkent a búza-, stagnált a kukorica ára

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazdasági piactérről

A búza árának esése miatt 3 százalékot csökkent a Magro Gabonaindex (MGX) a 21. héten. Az index az elemzés írásakor (2014. 05. 26.) 10433,15 ponton áll. A kukoricára és búzára vonatkozó adatokat az alábbiakban részletesen olvashatja, további adatokat és a legfrissebb MGX-értékeket pedig a Magro.hu vonatkozó oldalán olvashatja.

Összességében a 21. héten is stabil maradt a kukorica ára a Magro.hu piactéren, bár a heti átlagérték így is átlépte a tonnánkénti 50 ezer forintot. Némi izgalmat csak egy, a hazai szinten - az évnek ebben az időszakában - igen jelentősnek mondható vételi ajánlat hozott. Ez 100 ezer tonnáról szólt. A kérdés már csak az, hogy van-e egy kézben ekkora terménymennyiség, és ha igen, kíván-e valaki értékesíteni. Egyébként nyugodtan telt el a múlt hét a világ árutőzsdéin is, mindenhol stagnáló vagy enyhén csökkenő mozgások voltak tapasztalhatók. A piactéren aktuálisan 14 ezer tonna terményt kínálnak megvételre és 114 ezer tonnát keresnek.

A kukoricaforgalom a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren

2014. márc.
2014. ápr.
2014.
18. hét
19. hét
20. hét
21. hét
Átlagár (Ft/t)
47 306
47 863
48 647
49 851
49 881
50 027
Kötési mennyiség (t)
10 877
14 045
4 830
4 548
4 802
4 691


3 százalékot csökkent a búzafelvásárlási átlagára a 21. héten és ezzel az 59 ezer forint közelébe süllyedt. Az étkezési búzát 60 500 forinton, a takarmány búzát pedig 53 ezer forinton adták-vették. A világpiacon is csökkentek az árak és Magyarországon is hasonló folytatás várható az aratás közeledtével. Jelenleg összesen 4 ezer tonna búzát kínálnak megvételre, valamint 3 ezer tonnát keresnek a piactéren.

A búzaforgalom a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren

2014. márc.
2014. ápr.
2014.
18. hét
19. hét
20. hét
21. hét
Átlagár (Ft/t)
55 229
55 501
54 368
55 605
59 851
59 065
Kötési mennyiség (t)
5 689
5 770
1 525
1 637
1 999
1 220
  


2014. május 26, Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: