A magyarok szívesen adnak kölcsön az államnak

Májusban több mint 67 milliárd forinttal növekedett a lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A növekmény közel harmadát a Bónusz Magyar Államkötvény gyarapodása adta. A teljes állomány 1967 milliárd fölé emelkedett - adta hírül az ÁKK.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint májusban 67,4 milliárd forinttal növekedett a lakosságnak szánt állampapírok állománya. A Kamatozó Kincstárjegyek nettó értékesítése 41,8 milliárd, a Féléves Kincstárjegyeké 1 milliárd forint volt. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek, továbbá a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 0,6 milliárddal növekedett. Az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények 2,4 milliárd, a márciusban bevezetett, piaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvény 21,1 milliárd, valamint a Babakötvény állománya 0,5 milliárd forinttal emelkedett a hónapban.

Így január-májusban a 279,4 milliárd forint összegű lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 193,4 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 5,5 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényekre 64,9 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 11,8 milliárd forint jut. A Babakötvény állománya 3,7 milliárd forintot ért el az első négy hónap során.

Idén május végére a lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1967,9 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1181,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 26,8 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 346,5 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 407,8 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 5,2 milliárd forintot tett ki.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: