Áprilisban is nőtt az ipari termelés Csehországban

Áprilisban 7,7 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban az ipari termelés Csehországban, márciusban a növekedés 8,4 százalékos volt.

Az ipari termelés immár több hónapja folyamatosan emelkedik, ami azt jelzi, hogy a cseh gazdaság kilábalt a válságból - jelentette a cseh statisztikai hivatal (CSÚ) pénteken. A növekedés motorja továbbra is a gépkocsigyártás, amely éves szinten 16,5 százalékkal emelkedett.

Az ipari megrendelések értéke áprilisban 14,7 százalékkal volt magasabb, mint a tavaly áprilisban. A külföldi megrendelések 16,4 százalékkal, a hazaiak 11,4 százalékkal emelkedtek.

Bár az ipari termelés a legtöbb ágazatban növekszik, továbbra is komoly gondokkal küzdenek a nyomdaipari cégek és a hanghordozók gyártói.

Havi szinten a szezonálisan megtisztított áprilisi növekedés 1,1 százalékos volt.

"Az ipar továbbra is a cseh gazdaság alappillére. Az áprilisi növekedés nagyobb a vártnál. Ez egyértelműen jelzi, hogy a cseh gazdaság növekedése szilárd alapokon áll" - mutatott rá Patrik Rozumbersky, az UniCredit Bank elemzője.

David Mark, a Patria Finance elemzője szerint a cseh ipar számára legfontosabb külföldi piacokon jó a helyzet, s ez a következő hónapokban is kedvezni fog az ipari termelés növekedésének.

Az ipar bevételei áprilisban éves szinten 10,3 százalékkal voltak nagyobbak, amit az elemzők szintén kedvező mutatónak tekintenek.

Az iparban dolgozók száma áprilisban 1,9 százalékkal emelkedett. Az átlagbér két százalékkal, 27 431 koronára nőtt.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: