Európai átlag feletti lesz a szennyvízkezelés Nyíregyháza térségében

Európai átlag feletti lesz a szennyvízkezelés Nyíregyházán és térségében, ahol mintegy 13,5 milliárd forintból épül ki a korszerű hálózat - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere a város 2-es számú szennyvíztisztító telepének próbaüzemelési szemléjén kedden.


Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az 1989-ben épült tisztítótelepet közel kétmilliárd forintos költségből modernizálták, s 96 százalékos készültségű az új vezetékrendszer kiépítése is, amelyre több, mint 1000 lakást már ráköthettek, további 2100 csatlakoztatása pedig hamarosan megkezdődik.

Nyíregyházán és a szomszédos Kálmánházán, Kótajban és Nyírpazonyban több mint 13 milliárd 400 millió forintért alakítják ki a szennyvízhálózatot. Az összegből 10,3 milliárd forint európai uniós pályázati támogatás, a többi nemzeti forrás, illetve a szolgáltató Nyírségvíz Zrt., valamint az érintett lakosság beruházási hozzájárulása.

Mikó Dániel, a lakosság által létrehozott hálózatépítő társulat elnöke az MTI-nek megerősítette: a 200 kilométer hosszúságú vezetékrendszer augusztus végére készül el teljesen, s a házi átemelők kialakítása, illetve a szennyvíztisztító telep próbaüzemének novemberi befejezése után, 2015. I. félévének végére a beruházási program pénzügyi elszámolása is megtörténik. A hálózatra Nyíregyháza külvárosi részein, illetve a szomszédos településeken összesen 8300 ingatlant kötnek rá, így csaknem százszázalékos arányú lesz a csatornázottság.

Mészáros József, a Nyírségvíz Zrt. csatornázási ágazatvezetőjének tájékoztatása szerint a modernizált nyíregyházi 2-es számú szennyvíztisztító telep napi kapacitása 10 ezer köbméter, a létesítmény összesen 92 200 háztartás szennyvizét tudja fogadni.

A másik, nyíregyházi 1-es számú tisztítótelep - amelyet nem érintett a 13,5 milliárdos beruházás - napi kapacitása 24 ezer köbméter, s a létesítmény szintén megfelel a legszigorúbb európai környezetvédelmi előírásoknak, miután korábban a Svájci Államszövetség 2 milliárd forint összegű támogatásából korszerűsítették.

A 2-es számú telepen mechanikailag és biológiailag tisztítják a szennyvizet, s a keletkezett szennyvíziszapot a beruházási program keretében közel egymilliárd forintért épített új komposztáló telepre viszik. A keletkezett biogázból pedig villamosenergiát készítenek, amely a telep energiaigényének ötven százalékát biztosítja. A teljesen megtisztított szennyvizet egy csatornába eresztik a létesítményből.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: