Megvan az oroszok ellenszere

Egy amerikai szenátor új módszert ajánl arra, hogyan csökkentsék Ukrajna orosz gázszámláját. Nem alternatív ellátási forrásokban, hanem technológiai megújulásban gondolkodik.

Edward Markey amerikai szenátor olyan törvényjavaslattal állt elő, amely jelentősen mérsékelhetné Ukrajna függését az orosz gázellátástól. Az amerikai politikusok korábban sürgették a washingtoni kormányt, hogy tegye lehetővé az amerikai palagáz exportálását a kelet-európai országba, ám ennek több akadálya is van, amelyek közül csak az egyik az energiahordozók kivitelét tiltó, 40 éve érvényben lévő törvény.

Ha ezt feloldják, akkor sem kezdődik meg a cseppfolyósított gáz (lng) kivitele az USA-ból 2015-ig, ám ennél is komolyabb gond, hogy Ukrajnának nincs lng-kikötője, ahol fogadhatná a szállítmányokat. Markey javaslata szerint máshonnan fognák meg a problémát: átformálnák az ország szovjet időkből örökölt energetikai infrastruktúráját.

A törvénytervezet szerint kétszeresére emelnék azt az összeget, amelyet a külügyminisztériumon, a USAID szervezeten és az Export-Import Bankon keresztül folyósíthatnának az urán energiarendszer modernizálására. A USAID például évente 10 millió dollárt fordíthatna erre a célra 2015 és 2017 között. Az ukrán energiaellátás teljesen nélkülözi a hatékonyságot.

A Világbank becslései szerint csak azzal felére lehetne csökkenteni a fűtésre szánt gáz felhasználását, ha betömnék csővezetékek lyukait és kicserélnék az öreg gázbojlereket. A demokrata Markey javaslata jó eséllyel átmegy a pártja többségi irányítása alatt lévő szenátuson, kérdés azonban, hogy mit szól hozzá a konzervatívok ellenőrzése alatt lévő képviselőház. A politikus kijevi útján finanszírozó partnereket is keresett terve végrehajtásához

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: